Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Interview met profwielrenster Katarzyna Niewiadoma

In de aanloop naar de Ardennen Klassiekers spraken wij met Katarzyna Niewiadoma. De succesvolle profwielrenster rijdt sinds 2018 voor wielerploeg Canyon-SRAM. Katarzyna vertelde ons over hoe ze ooit is begonnen met fietsen, op welke momenten uit haar carrière tot nu toe ze het meest trots is en wat haar doelen zijn voor de komende jaren. Ook geeft ze haar ultieme tip om je als wielrenner te blijven verbeteren. Tot slot deelt Katarzyna haar favoriete recept voor een eiwitrijke smoothie bowl.

Naam: Katarzyna Niewiadoma
Geboortedatum: 29-09-1994
Nationaliteit: Poolse
Team: Canyon-SRAM
Grootste prestaties: Winnares Amstel Gold Race (2019), Winnares algemeen klassement in The Women’s Tour (2017)

 

1. Wat vind je het mooiste aan jouw sport?
“Ik houd van de vrijheid, adrenaline en emotionele achtbaan die fietsen me geven! Ik hou van het gevoel van voldoening dat ik krijg na een superzware trainingsrit of een slopende race.”

“Ik had nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou worden met fietsen, maar toen ik eenmaal meedeed aan de Europese kampioenschappen in Italië, werd ik verliefd op het competitieve element van de sport.” – Katarzyna Niewiadoma, profwielrenster

2. Wanneer ben je begonnen met wielrennen?

“Ik ben begonnen met fietsen dankzij mijn vader. Hij was altijd een groot wielerfan. Tijdens mijn jeugd zag ik hem vaak het huis verlaten voor een fietsrit en dan helemaal uitgeteld terugkomen. Op een bepaalde manier maakte dit me nieuwsgierig om hetzelfde gevoel ook te ervaren. Ik had nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou worden met fietsen, maar toen ik eenmaal meedeed aan de Europese kampioenschappen in Italië, werd ik verliefd op het competitieve element van de sport. Toen ik alle professionele teams zag, wist ik dat ik tot het beste team wilde behoren met de beste rensters van de wereld om me heen.”

3. Op welk moment in je sportcarrière ben je het meest trots?

“Het winnen van de Amstel Gold Race is absoluut een van de momenten waar ik erg trots op ben! Ik herinner me dat in me voor de start onzeker voelde, wetende dat ik in een goede vorm verkeerde, maar toch de druk van de tegenstanders voelde. Maar toen de race eenmaal van start was, lukte het om mijn onzekere gedachten los te laten en me te focussen op de race en mijn persoonlijke doel. Ik kende de Cauberg erg goed, omdat ik hem in de jaren daarvoor al vaak beklommen had. Ik herinner me dat ik Marianne Vos in 2012 wereldkampioen zag worden op die klim en ik wilde die aanval dolgraag herhalen! Het lukte me om de anderen uit mijn wiel te rijden en dat voelde geweldig. In staat zijn om in topvorm aan de start te staan en geen andere factoren de race te laten verpesten is altijd erg speciaal.”

4. Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“Ik werk hard om nog een van de Ardennenklassiekers te winnen. Daarnaast wil ik strijden voor de gele trui tijdens de Tour de France Femme en droom ik ervan om wereldkampioen te worden! Ik ben nog steeds heel gemotiveerd om gefocust te blijven en hard te werken aan mijn doelen. Ik blijf geduldig en geef niet op!”

“Een beetje zweten is de beste therapie voor een drukke geest.” – Katarzyna Niewiadoma, profwielrenster

5. Wat zijn jouw tips om fit en gezond te blijven?

“Ik denk persoonlijk dat het erg belangrijk is om te blijven bewegen. Het maakt niet uit hoelang dit is, maar als je ervoor zorgt dat je 5-6 keer per week lekker beweegt, helpt dit je gezond en gelukkig te blijven. Een beetje zweten is de beste therapie voor een drukke geest. Ik vind veel water drinken ook heel belangrijk. Je hoort het misschien overal, maar geloof me, hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe beter je voedsel verteerd wordt en hoe beter je herstelt.”

6. Wat is jouw ultieme tip voor wielrenners die zich willen verbeteren?

“Gedisciplineerd en ijverig zijn met je trainingsritten is de sleutel tot verbetering. Vertrouwen hebben in je coach en niet overtrainen zal je brengen waar je wilt zijn. In de afgelopen jaren heb ik geleerd hoe belangrijk rust is, vooral tussen zware trainingsblokken of drukke wedstrijdperioden in. Wanneer jij je lichaam een aantal dagen rust gunt, zal dit je alleen maar voordelen opleveren.”

7. Wat is je favoriete maaltijd?

“Moeilijke vraag 🙂 De laatste tijd ben ik fan van de Israëlische keuken, dus alles met tahini erop is mijn favoriete maaltijd. Maar na een race is mijn favoriete maaltijd toch wel een Wagyu burger.”

8. Wat is je favoriete Virtuoos supplement?

“Ik denk een eiwitshake voor herstel. Na mijn training kijk ik altijd uit naar een shake. Die voelt dan als een kleine traktatie.

Het favoriete Smoothie bowl recept van Katarzyna:

Ingrediënten:

  • 1-2 maatschepjes Virtuoos vanille eiwitpoeder
  • 120 g Griekse yoghurt
  • 1 bevroren banaan
  • 1 handje frambozen
  • 3 Medjoul dadels
  • 1-2 eetlepels tahini
  • Snufje kaneel
  • 120 ml water

Toppings: Hennepzaad, chiazaad, granola, verse bessen