Verschil tussen Whey en Caseïne eiwitten

Whey en caseïne eiwitten hebben verschillende eigenschappen en worden op een andere manier verkregen. Whey eiwitten worden snel verteerd, terwijl caseïne eiwitten juist langzaam verteerd worden. Hierdoor zijn whey eiwitten ideaal na het sporten en zijn caseïne eiwitten juist geschikt voor het slapengaan. In deze blog lees je meer over de verschillen tussen whey en caseïne eiwitten en leggen we uit hoe eiwitpoeder gemaakt wordt.

Eiwitten in melk

Melk is een product met een hoog eiwitgehalte. Er zitten in melk twee verschillende eiwitten, namelijk whey eiwit (ookwel wei eiwit genoemd) en caseïne eiwit. Ongeveer 80% van de eiwitten in melk bestaat uit caseïne eiwit en de overige 20% uit whey eiwit. De kwaliteit van deze melk eiwitten is heel hoog. Dat wil zeggen dat de eiwitten goed opgenomen worden door ons lichaam en dat het aminozuurprofiel goed aansluit bij onze behoefte. Deze eiwitten zijn daarom ideaal voor sporters. Whey en caseïne eiwitten worden op verschillende manieren geproduceert en hebben ook verschillende effecten in ons lichaam. Daarom zijn er losse eiwitpoeders ontwikkeld met whey eiwitten en met caseïne eiwitten.

 

Verschil tussen Whey en Caseïne eiwit


Hoe wordt whey en caseïne eiwitpoeder gemaakt?

Vroeger waren whey eiwitten slechts een restproduct van de kaasproductie en bleven de caseïne eiwitten enkel achter in de kaas. Met de whey eiwitten werd verder niet veel gedaan. Een aantal jaar geleden is ontdekt dat whey eiwitten van hele hoge kwaliteit zijn. De samenstelling lijkt namelijk heel erg op de samenstelling van onze spieren. Daarom worden ze tegenwoordig veel gebruikt door sporters om te helpen met het herstel en de groei van spiermassa. Ook caseïne eiwitten zijn interessant voor sporters, maar wel om andere redenen, meer hierover lees je onder het kopje ‘Hoe gebruik je whey en caseïne eiwit’.

Productie uit verse melk

Whey eiwitten kunnen ook direct gewonnen worden uit verse melk. Deze manier van productie resulteert in een zuiver whey eiwit met een hoger leucine gehalte. Het leucine gehalte in de ‘melk whey’ is 15% hoger dan bij whey eiwitten die afkomstig zijn van de kaasproductie. Omdat leucine het belangrijkste aminozuur is voor het herstel en de aanmaak van spieren, zijn deze melk whey eiwitten dus nóg beter geschikt voor de fanatiekste sporters.

Voor de productie van whey en caseïne eiwitpoeder uit melk wordt de melk eerst gepasteuriseerd (verhit tot 72°C). Vervolgens wordt de melk ontroomd, waardoor er magere melk overblijft. Deze melk wordt gesplitst in 2 eiwitfracties, een deel met de caseïne eiwitten (80%) en een deel met whey eiwitten (20%). De whey eiwitten worden gefiltreerd en gedroogd tot een hoogwaardig whey eiwitpoeder.

Caseïne eiwitten waren oorspronkelijk alleen een onderdeel van kaas. Tegenwoordig wordt er ook caseïne eiwitpoeder gemaakt uit verse melk. Caseïne eiwitpoeder kan op verschillende manieren gemaakt worden uit de caseïne eiwitfractie van de gesplitste melk.

  1. De eerste manier is via microfiltratie. Hierbij krijg je een caseïne:whey verhouding van 98:2 en daarnaast een lactose percentage van ongeveer 5%.
  2. De tweede manier is om de melk eerst te verzuren. De melk wordt vervolgens weer geneutraliseerd door het toevoegen van calcium. Door deze wijze van productie is het mogelijk om een zuivere vorm van caseïne te krijgen. Er zitten nauwelijks whey eiwitten in het eindproduct (caseïne:whey verhouding van 99:1) en daarnaast is het gehalte aan lactose zeer laag (<0,2%).

Hoe gebruik je Whey en Caseïne eiwit?

Whey eiwitten

Whey eiwitten hebben een aantal unieke voordelen. Allereerst is de samenstelling van de aminozuren van hele hoge kwaliteit. Hierdoor biedt deze eiwitbron precies de aminozuren die je spieren nodig hebben om optimaal te herstellen en groeien. Daarnaast worden whey eiwitten heel snel verteerd en opgenomen in je lichaam. Dit maakt de eiwitten ideaal om te gebruiken na een training of wedstrijd. De eiwitten bereiken heel snel de spieren, waar ze direct het herstel stimuleren.

Ook op andere momenten waarop je extra eiwitten binnen wilt krijgen, is whey eiwitpoeder geschikt. Je kunt whey eiwitten gemakkelijk oplossen in water of (plantaardige) melk door een shakebeker te gebruiken. Ook kun je whey eiwitpoeder eenvoudig toevoegen aan zelfgemaakte smoothies, yoghurt of havermoutpap.

Voordelen van whey eiwitten:

  • Ideale aminozuur samenstelling (hoog leucine gehalte)
  • Snel verteerd
  • Ideaal na een training of wedstrijd
  • Goed oplosbaar

Caseïne eiwitten

In tegenstelling tot de snelle whey eiwitten, worden caseïne eiwitten juist langzaam verteerd en opgenomen. Dit komt doordat de caseïne eiwitten samenklonteren in de maag. Na een inspanning heeft de snelle vertering van een whey eiwitshake de voorkeur. Caseïne eiwitpoeder is juist wel uitstekend om te gebruiken wanneer je over een langere periode geen eiwitten binnenkrijgt. Veel sporters nemen dan ook caseïne eiwitten voor het slapengaan. Hierdoor krijgen je spieren gedurende de nacht een constante toevoer van aminozuren. Het ideale moment voor een caseïne eiwitshake is ongeveer 30-60 minuten voor het slapengaan.

Caseïne eiwitshakes hebben een dikkere textuur dan een whey shake. Hierdoor krijg je een veel dikkere en romigere shake wanneer je caseïne eiwitpoeder gebruikt. Ook caseïne eiwitpoeder is eenvoudig met een shakebeker op te lossen in water of (plantaardige) melk. Als je (plantaardige) melk gebruikt wordt de shake nog wat dikker dan met water.

Voordelen van caseïne eiwitten:

  • Langzaam verteerd
  • Ideaal voor het slapengaan
  • Goed oplosbaar en romige textuur
  • Zeer laag lactose gehalte (<0,2%)

 

Virtuoos en FrieslandCampina DMV

Bij Virtuoos gebruiken we de hoogwaardige kwaliteit eiwitten van FrieslandCampina DMV. FrieslandCampina besteedt veel zorg aan kwaliteit en een verantwoorde productie. FrieslandCampina-melkveehouders leveren melk aan FrieslandCampina DMV, waarna de eiwitten gewonnen worden in een van de grootste melkverwerkingsfabrieken ter wereld. Omdat FrieslandCampina de hele keten beheert, is het mogelijk om het gehele proces te controleren volgens de hoogste kwaliteitsstandaarden. Door met FrieslandCampina DMV samen te werken, is Virtuoos in staat om sporters de beste kwaliteit eiwitpoeders te bieden.