Verschillen tussen Wei – en Caseine eiwitten van Virtuoos

Zuivel is een belangrijk onderdeel van onze basisvoeding en past uitstekend in het voedingspatroon van een (duur)sporter. Er zijn echter momenten dat sport-specifieke voeding noodzakelijk is, zoals hoogwaardige zuiveleiwitten die na het sporten bijdragen aan een fysiek herstel (opbouw en onderhoud van je spieren). Het Nederlandse A-merk Virtuoos gebruikt zuiveleiwitten van FrieslandCampina DMV en voorziet een belangrijk deel van de Nederlandse topsporters van zeer hoge kwaliteit melkeiwitten. 
 
Nederlandse melk
FrieslandCampina besteedt veel zorg aan kwaliteit en aan een verantwoorde productie. Het ontwikkelen van hoogwaardige eiwitten start met de beste kwaliteit melk. FrieslandCampina-melkveehoudersleveren melk aan  FrieslandCampina DMV waar de eiwitten uit gewonnen worden. Omdat FrieslandCampina de hele keten beheert, is het mogelijk dit gehele proces te controleren volgens hoge kwaliteitsstandaarden.
 
De eiwitten van FrieslandCampina DMV en verwerkt in Virtuoos producten, komen uit één van de grootste melkverwerkingsfabrieken ter wereld. De melk wordt hier gepasteuriseerd (verhit tot 72°C) en gecontroleerd op kwaliteit. Eerst wordt de melk ontroomd, waarbij er magere melk ontstaat. In melk zitten twee verschillende eiwitten; 80% van het melkeiwit bestaat uit caseïne-eiwit en 20% uit wei-eiwit. Deze eiwitfracties worden gespitst en ieder gedroogd tot een poeder met een eiwitgehalte tussen de 80-90% eiwit. 
 
Caseïne-eiwit
Bij het splitsen in de fabriek ontstaat er caseïne (op de verpakking genoemd als calcium caseïnaat). Caseïne-eiwit wordt verkregen door het verzuren van de melk, waarna deze weer wordt geneutraliseerd door het toevoegen van calcium. Door deze wijze van productie is mogelijk om een zuivere vorm van caseïne te krijgen; er zitten nauwelijks wei-eiwitten in het eindproduct en daarnaast is het gehalte aan lactose zeer laag (< 0,2%). Inname van Caseïne Gold leidt tot een langzame afgifte van aminozuren aan het lichaam (Boirie,1997). Wetenschappelijke studies laten zien dat over een periode van 6 uur, caseïne- en wei-eiwit leiden Ott een gelijke spiermassasynthese (Reitelseder, 2011) en kan resulteren in een verhoogde spiermassa en spierkracht (Snijder, 2015). 
 
Wei-eiwit
Wei-eiwit is bekend als een eiwit dat vrijkomt uit de productie van kaas, echter de wei-eiwitten die verwerkt zijn in Whey Recovery Gold komen direct uit verse melk. Dit resulteert in een zuiver wei-eiwit met een hoger leucine (15%) gehalte ten opzichte van wei-eiwit dat vrijkomt na de productie van kaas. Leucine is een aminozuur da een sleutelrol speelt in de aanmaak van spierweefsel. Daarnaast geeft wei-eiwit een snelle afgifte van aminozuren aan het bloed (Boirie, 1997) wat bijdraagt aan een optimaal herstel.