Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

19 vragen aan Joost van der Hoek (Hoofd Medische Staf AZ – 2019-2020)

1. Je hebt Geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Rotterdam. Wist je al vroeg dat je sportarts wilde worden?
Nee. Na mijn studie en promotieonderzoek ben ik in opleiding tot internist-endocrinoloog gegaan. Tijdens mijn studie bleek ik heel breed geïnteresseerd te zijn in het menselijk lichaam en alles vond ik boeiend en leuk; het totale mens principe zeg maar. Cardiologie en de overige orgaansystemen trokken mijn meeste aandacht. Interne geneeskunde is een vak wat bij uitstek alles van het menselijk lichaam tackelt en daarnaast is een internist vaak consulterend betrokken bij de overige specialismen.

2. Ben jij zelf een fanatieke sporter?
Jazeker. Na mijn actieve sportcarrière als semiprofessionele (Beach-) volleyballer, ben ik als amateur triatleet verder gegaan. Ik sport minimaal 5x in de week

3. Welke sport beoefen jij zelf en op welk niveau ben je actief?
Hardlopen, zwemmen en fietsen; dit doe ik dus minimaal 5x per week.

4. Uit je LinkedIn profiel blijkt dat je al ruim 10 jaar werkzaam bent bij AZ. Je kent de club dus van binnen en buiten. Wat maakt deze voetbalclub zo special voor jou?
Het is een club met korte lijnen tussen alle disciplines. De persoonlijke aandacht en de warmte in de club spreekt mij erg aan.

5. Virtuoos en AZ Alkmaar werken nu zo’n 5 jaar samen. Hoe ben je in aanraking gekomen met het Nederlandse sportsupplementen-merk Virtuoos?
Via mijn oud-collega en volleybal International Robert Horstink.

6. Ben jij tevreden over hoe de samenwerking met Virtuoos zich ontwikkelt? 
Jazeker. Er is op zeer regelmatige basis contact met de directie, producten worden snel geleverd en de kwaliteit is zeer goed.

7. Hoe kijk jij als sportarts ‘in het algemeen’ aan tegen voedingssupplementen als aanvulling op reguliere voeding?
Voedingssupplementen dienen aanvullend op reguliere voeding te zijn, waarbij in een topsport-setting bepaalde supplementen (zoals bijvoorbeeld Whey proteïne) additief hun meerwaarde hebben. Ook in een revalidatie hebben supplementen een meerwaarde. Binnen de topsport is de aanwezigheid van een sportdiëtist daarin een absolute meerwaarde.

8. Waarop beoordeel jij een voedingssupplement voor sporters die jij begeleidt?
Voornaamste is dat er een meerwaarde dient te zijn op de reguliere sportvoeding.

9. Werkt alleen de A-selectie met Virtuoos supplementen of ook de AZ jeugd?
Bij jong AZ en de jeugd wordt ook met de voedingssupplementen van Virtuoos gewerkt; dit in overleg met onze sportdiëtiste, topsportcoördinator en mijzelf.

10. AZ staat bekend om haar uitstekende jeugdopleiding. In hoeverre zijn jullie bezig met gezonde voeding? En kun je daar voorbeelden van geven?
Voeding speelt een belangrijke rol binnen de jeugdopleiding. Zo worden er jaarlijks meerdere workshops per leeftijdscategorie gegeven, met verschillende voedings- en supplement gerelateerde onderwerpen. Onze topsportcoördinator en sportdiëtiste begeleiden spelers individueel en door het trainingscomplex heen worden flyers omtrent voeding opgehangen.

11. Welke Virtuoos voedingssupplementen gebruiken de spelers van AZ?
Onder anderen: Whey Recovery Gold (Vanille en Aardbei), Krill Omega-3 Gold, Multi Health Support Gold (zonder B6), D3-3000 IU Gold, Joint Support Gold, ProNite Gold, Creatine Gold en Vitamine C1000 Gold.

12. Verschilt dit per speler (individuele voedings- en suppletie-plannen) of nemen alle voetballers dezelfde Virtuoos supplementen?
Dit verschilt per individu en gaat altijd in overleg met onze sportdiëtiste.

13. Adviseren jullie de voetballers het hele jaar door dezelfde Virtuoos supplementen of verschilt dit per periode?
Dat verschilt per periode, neem bijvoorbeeld het gebruik van Vitamine D.

14. Wat zijn volgens jou de ideale inname momenten? M.a.w. wanneer nemen de spelers hun voedingssupplementen in (tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten)?
Dat maakt niet zoveel uit, ik adviseer altijd op hetzelfde tijdstip van de dag. Whey Recovery Gold suppletie nemen de spelers altijd in na de krachttraining.

15. In hoeverre is genetische aanleg en voeding bepalend voor het leveren van topprestaties in jouw ogen?
Het is altijd nature en nurture. Uiteindelijk worden topprestaties voornamelijk bepaald door de intrinsieke motivatie en de mentaliteit van de sporter.

16. Welke producten van Virtuoos adviseren jullie spelers om de weerstand te ondersteunen?
Voornamelijk Krill Omega-3 Gold en D3-3000 IU Gold.

17. Welke Virtuoos producten adviseer jij voetballers om sneller te herstellen na een zware training of wedstrijd?
Aangezien wij altijd een maaltijd serveren na een inspanning, hebben wij daar geen specifiek supplementenadvies bij.

18. Werken jullie binnen AZ met een blessureprotocol waarin voedingssupplementen een rol spelen?
Ja dat is door onze sportdiëtiste en mijzelf samengesteld.

19. Door het CoVid-19 virus is het seizoen vroegtijdig gestopt. Hoe zorgen jullie dat de spelers fit blijven? Hebben de spelers een aangepast voedingsschema of aanvullende voedingssupplementen ontvangen om de weerstand te verbeteren?
Ja, spelers hebben een aangepast voedingsschema waarin wij ook meerdere aanvullende factsheets onder de spelers verspreid hebben. Daar waar nodig, passen we de Virtuoos suppletie daarop aan.