Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Een kijkje in de keuken bij World Tour ploeg Israël-Premier Tech

Met kopmannen als Chris Froome, Michael Woods, Giacomo Nizzolo en Jakob Fuglsang is World Tour ploeg Israël-Premier Tech er zeker een om in de gaten te houden! Wij kregen een kijkje in de keuken bij dit professionele wielerteam. In dit interview met voedingsexpert Gabriel Martins vertelt hij alles over de rol die voeding en supplementen spelen bij de prestaties van het team. Dit leverde veel leuke en leerzame informatie op waar iedere sporter voordeel uit kan halen. Lees deel 1 van dit interview hieronder.

Maak kennis met de voedingsexpert van Israël-Premier Tech

Voedingskundige Gabriel Martins heeft een grote passie voor wielrennen. Een aantal jaar geleden is hij de podcast ‘Fuel The Pedal’ gestart, waarin hij sportwetenschappers interviewt over onderwerpen gerelateerd aan voeding en prestatie in duursporten. In zijn vrije tijd rijdt hij wedstrijden voor een regionaal wielrenteam uit Girona. Daarnaast is hij groot bewonderaar van Tarantino-films en fan van Japanse anime. Sinds januari 2021 is hij actief als voedingsexpert bij Israël-Premier Tech.

Interview met Gabriel

1. Welke rol speelt voeding binnen jullie team?

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van sportvoeding. Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen geweest op het gebied van gezondheid, herstel en ‘fuelling’ richting een wedstrijd. Vooral in de wielerwereld is de ontwikkeling op dit gebied belangrijk geweest. Omdat wielrenners meerdere dagen achter elkaar hele zware inspanningen moeten leveren, is het belang van goed aanvullen en herstellen gigantisch.

Tegenwoordig weten we precies hoeveel koolhydraten een wielrenner nodig heeft om de energievoorraden optimaal aan te vullen en hoeveel gram koolhydraten er per uur ingenomen moet worden om de koolhydraatoxidatie tijdens inspanning te maximaliseren. Samen met de optimalisatie van de eiwitinname en het verbeterde inzicht in het energieverbruik dankzij de vermogensmeter, maakt dit wielrennen een zeer interessante en uitdagende sport voor een voedingskundige om in te werken.

“Elke renner is anders en heeft een andere rol in het team. Samen bepaalt dit waar de focus ligt op het gebied van voeding gedurende het seizoen.”

De hierboven genoemde punten zijn voor alle renners belangrijk. Daarnaast focussen we per renner op individuele doelen en uitdagingen. Sommige renners hebben meer begeleiding nodig om hun herstel te verbeteren, waarbij de inname van hoge kwaliteit eiwitten centraal staat. Andere renners kunnen nog winst behalen uit het aanvullen van de energievoorraad op de fiets, en hebben daardoor meer baat bij het trainen van de darmen om hun sportvoeding goed te verteren. Elke renner is anders en heeft een andere rol in het team. Samen bepaalt dit waar de focus ligt op het gebied van voeding gedurende het seizoen.

 

2. Hoe zorgen jullie ervoor dat de renners de juiste voeding binnenkrijgen?

Een belangrijke taak van de voedingsexpert is om per race menu’s samen te stellen die aansluiten bij de behoeften van de renners. Vervolgens worden deze menu’s met de chef-koks van het team doorgenomen. Hierbij is het belangrijk om te beschikken over een uitgebreide database van recepten voor hoofdgerechten, smoothies, desserts en andere gerechten, waarvan de voedingswaarde en energiehoeveelheid bekend zijn. Op deze manier kan de voeding op een consistente manier aangeboden worden.

“Wij voedingsexperts hebben de neiging om alleen in ‘voedingsstoffen’ te denken, terwijl koks het hele plaatje zien en dit kunnen omtoveren tot een heerlijk gerecht vol smaak en kleur.”

Hoewel de voedingsexpert de menu’s samenstelt, is het ook erg belangrijk om dit in samenspraak met de koks te doen en te leren van hun ervaringen en ideeën. Wij voedingsexperts hebben de neiging om alleen in ‘voedingsstoffen’ te denken, terwijl koks het hele plaatje zien en dit kunnen omtoveren tot een heerlijk gerecht vol smaak en kleur. Daarnaast is het belangrijk om de koks wat ruimte te geven om hun eigen draai eraan te geven en voorkomen dat je een soort ‘voedselpolitie’ wordt. Niemand vindt het leuk dat er voortdurend op de vingers gekeken wordt terwijl je aan het hard werk bent. Het is essentieel dat de chefs en voedingsexperts goed kunnen samenwerken. Dit vereist goede communicatie en een goed inlevingsvermogen van beiden kanten. Een goede werksfeer is de basis voor iedere wielerploeg.

 

3. Hoe worden de renners begeleid tijdens de maaltijd?

“Je moet vermijden dat renners het gevoel krijgen dat ze in de gaten gehouden worden, terwijl je wel een oogje in het zeil probeert te houden.”

De maaltijd vormt ook een belangrijk moment voor de renners om te ontspannen, een onderlinge band op te bouwen, en af te schakelen van de dag. Hoewel het belangrijk is dat de voedingsexpert aanwezig is in de keukentruck om ondersteuning te kunnen bieden wanneer nodig, is het ook van belang om discreet te zijn. Je moet vermijden dat renners het gevoel krijgen dat ze in de gaten gehouden worden, terwijl je wel een oogje in het zeil probeert te houden. De renners ontvangen al een voedingsadvies voordat ze de keukentruck binnenkomen. Al voordat de renners de keukentruck binnenkomen, ontvangen ze van mij een advies over hoeveelheid die ze van de beschikbare voedingsmiddelen binnen zouden moeten krijgen. Daarna is het aan hen om hun voeding zelf af te wegen en ervan te genieten met hun ploegmaten.