Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Interview met Michel Butter, performance coach bij Team Novus

Team Novus heeft als missie het stimuleren van de internationale ontwikkeling van de schaatssport. Met toppers als Dione Voskamp, Vanessa Herzog en Cornelius Kersten doet het team mee op het hoogste niveau. In dit interview vertelt performance coach en voormalig topmarathonloper Michel Butter over zijn werkzaamheden binnen de ploeg en de innovatieve aanpak van het team op het gebied van ontwikkeling en samenwerking.

 

Maak kennis met Michel Butter

“Mijn naam is Michel Butter, ik ben 38 jaar en ik ben voormalig topmarathonloper. Mijn snelste tijd is 2u09.58 (2012) en mijn beste prestatie behaalde ik in de New York Marathon (2017). Daar werd ik zesde. In 2020 richtte ik samen met mijn voormalig coach, Guido Hartensveld, TwoZeroNine op. We begeleiden online beginnende en gevorderde hardlopers met schema’s en coaching. Daarnaast ben ik performance coach bij Team Novus.”

1.    Hoe ben je in de schaatssport en specifiek bij Team Novus terechtgekomen?

“Daniel Greig wilde graag samenwerken met een coach uit het hardlopen, omdat hij vond dat atletiek een verder ontwikkelde sport was dan het schaatsen en hij een frisse blik in het team wilde hebben. Hij informeerde daarvoor bij fysiotherapeut Vinne Los. Vinne werkte namelijk zowel in het schaatsen als in het hardlopen, o.a. voor het NN Running Team. Zodoende raadde Vinne mij aan bij Daniel.”

“Ik voel me bevoorrecht dat ik op jonge leeftijd al in een topsportomgeving zat en met experts vanuit verschillende disciplines heb mogen samenwerken.” – Michel Butter, Performance coach bij Team Novus

2.    Wat is de overlap tussen de atletiek en de schaatssport?

“Het is niet persé zo dat ik allerlei aspecten vanuit het hardlopen meeneem naar het schaatsen, maar vooral mijn kennis en expertise die ik heb opgedaan door 20 jaar topsport bij Team Distance Runners (TDR). Ik was 16 jaar toen ik onderdeel uitmaakte van het team en wij waren op het gebied van training, voeding, sportpsychologie, hoogtetraining voorlopers binnen de sport. Ik voel me bevoorrecht dat ik op jonge leeftijd al in een topsportomgeving zat en met experts vanuit verschillende disciplines heb mogen samenwerken. Er zijn nu ook experts bij Team Novus betrokken waar ik zelf als topatleet mee samenwerkte of die uit mijn netwerk komen. Het zijn allen vakmensen, communicatief sterk en dedicated. Als ik dan toch een aantal aspecten moet noemen die ik heb geïmplementeerd zijn het: het belang van aërobe fitheid, energiebeschikbaarheid en preventie vanuit voeding en hoogtetraining.“

3.    Wat is jouw rol binnen het team?

“Ik ben als performance coach gezamenlijk verantwoordelijk voor de algehele ontwikkeling van de atleet. Ik zeg bewust ‘gezamenlijk’ omdat ik dit samen doe met de andere coaches, op hoog niveau en met veel plezier. Ik kijk wat een atleet nodig heeft om te groeien, zowel fysiek als mentaal. Daar komt vooral ook coaching bij kijken en het samenwerken met onze experts. Verder maak ik samen met Daniel de schema’s, monitor de uitvoering van de trainingen en geef daarop feedback aan de atleten.”

“Eigenlijk is onze ambitie gewoon om straks met tenminste 8 atleten uit verschillende landen op de Olympische Spelen in Milaan te staan.” – Michel Butter, Performance coach bij Team Novus

4.    Kun je ons meer vertellen over de ambitie en visie van Team Novus?

“Team Novus heeft bij haar oprichting twee duidelijke doelstellingen geformuleerd: het optimaal ondersteunen van de aangesloten atleten en het stimuleren van de internationale ontwikkeling van de schaatssport, met extra aandacht voor zogenaamde ‘kleine schaatslanden.’ Eigenlijk is onze ambitie gewoon om straks met tenminste 8 atleten uit verschillende landen op de Olympische Spelen in Milaan te staan. Die internationalisering is goed voor (het aanzien en de uitstraling van) de schaatssport en daarmee ook voor het Nederlandse schaatsen.”

5.    Wat is jullie aanpak op het gebied van voeding en leefstijl?

“Voeding speelt een belangrijke rol binnen Team Novus en sinds dit seizoen hebben we daarom dan ook een voedingskundige en een stagiaire die onze atleten daarin begeleiden. Er zijn een aantal belangrijke aspecten waar we onze atleten bewust van maken: Voeding is vanuit gezondheidsredenen cruciaal, namelijk het voorkomen van ziektes en blessures. Daarnaast moet je voldoende energie beschikbaar hebben om de training te kunnen uitvoeren en ervan te herstellen. Het gaat namelijk om de response van training. Hoe komt de trainingsprikkel aan? Wat gebeurt er met het lichaam? Voeding speelt een belangrijke rol in die adaptatie.”

6.    Hoe zetten jullie supplementen in binnen het team?

“Onze schaatsers laten regelmatig hun bloed controleren en aan de hand daarvan wordt ook een beleid bepaald voor het gebruik van supplementen. Verder worden er supplementen gebruikt als aanvulling op een gezonde basisvoeding. En als er verkoudheid heerst dan wordt er extra suppletie ingezet.”

7.    Hoe is het om als coach betrokken te zijn in plaats van zelf de atleet te zijn?

“De topsporter zit nog altijd in me, namelijk elke dag beter willen worden. Dat wil ik ook zeker als coach, maar ik vind het fijn om niet meer puur op mezelf gefocust te zijn en vooral anderen te helpen.”

8.    Wat is het mooiste succes dat je tot nu toe hebt behaald met het team?

“Ik ben trots op het feit dat vrijwel al onze atleten stappen hebben gezet in hun ontwikkeling en dat heeft zich vertaald in persoonlijke records of hogere klasseringen dan voorheen.”