Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Virtuoos is onderdeel van onze performancestrategie

Nancy van der Burg, voedingsdeskundige bij Team Jumbo-Visma, is zelf ex-topsportster. In haar tijd groeide het bewustzijn dat de juiste voedingssupplementen een belangrijk onderdeel vormen van je totale voeding en het leveren van topprestaties. Ook de gevaren van minder goede en vervuilde supplementen werd steeds duidelijker.

 

Hoe kijk jij naar het Nederlandse sportsupplementen-merk Virtuoos?

Heel positief. Virtuoos is echt onderdeel van de performance strategie van Team Jumbo-Visma. In de Nederlandse sportwereld staat Virtuoos bekend om de kwaliteit van de ingrediënten en de zuiverheid van de producten. Dat betekent dat alles altijd dopingvrij is.

Virtuoos beantwoordt vragen die spelen in de sportwereld. Het merk volgt actuele wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en speelt hierop in door te sparren met Head of Nutrition Asker Jeukendrup en Head of Performance Mathieu Heijboer. Zij zijn positief over het feit dat Virtuoos meebeweegt en inspanningen levert met betrekking tot nieuwe innovatieve producten. Voorbeelden hiervan zijn de recent verhoogde doseringen van Beta Alanine Gold (750 mg) en Natrium Bicarbonaat Gold (1200 mg).

Gezonde en gevarieerde voeding vormt de basis voor alle renners van Team Jumbo-Visma Daarnaast werken wij met specifieke sportvoeding en de vitamines en mineralen van Virtuoos.

 

 

Waarop beoordeel jij een voedingssupplement (selectiecriteria Team Jumbo-Visma)?

Ik stel mezelf altijd de volgende vragen:

– Voegt een supplement echt waarde toe?
– Is er wetenschappelijk bewijs?
– Wat is de reputatie van het supplementenmerk?

Wat betreft algemene suppletie geldt: is het risico op een tekort groot? Indoor sporters bijvoorbeeld in relatie tot vitamine D.

 

 

Zit er een verschil tussen voedingssupplementen voor duursporters en krachtsporters?

In wezen hebben beide type sporters dezelfde voedingsbehoefte om gezond te leven. Duursporters en krachtsporters behandel ik dus een beetje hetzelfde. Allebei hebben ze namelijk een hoge eiwitbehoefte, wat anders is dan altijd werd gedacht. Krachtsporters moeten vooral eiwitten tot zich nemen en duursporters vooral koolhydraten.

Ergogene supplementen (natrium bicarbonaat of nitraat) zijn echt duursport producten en niet voor de krachtsport.

Onder duursporters heb je wel verschillen. Duur-duur (lichte renners, klimmers) en duur-kracht (sprinters en typische tijdrijders). Bij de laatste groep kan Creatine Complex Gold bij krachttrainingen of grote evenementen worden ingezet.

 

 

Wat betekenen Virtuoos supplementen voor de wielrenners van Team Jumbo-Visma?

Het performance programma dat bestaat uit een uitgebalanceerd trainingsprogramma met voldoende herstelmomenten, bijpassende gezonde voeding ondersteund met Virtuoos supplementen. Door het gehele performance programma zien we dat renners steeds fitter worden. Eigenlijk is tegenwoordig iedereen binnen onze ploeg overtuigd van de meerwaarde van Virtuoos.

Doordat ik als voedingsdeskundige goed kan onderbouwen welke positieve effecten het op de renners kan hebben, is er bewustwording gekomen. Deze bewustwording is aanwezig binnen het gehele team.

 

 

Nemen de renners het hele jaar door dezelfde Virtuoosproducten (basissuppletie) of verschilt dit per periode?

Voor een groot deel is de basissuppletie (algemene gezondheid) hetzelfde. Deze bestaat uit: Multi Health Support Gold (zonder B6), Omega-3 en D3-3000 IU Gold (eigenlijk hele jaar door). Dit is bedoeld om de weerstand te ondersteunen.

Periodiek en specifiek: Creatine Complex Gold en Natrium Bicarbonaat Gold.

Om het herstellen na een zware inspanning te bevorderen worden eiwitten ingezet.

 

 

Wanneer nemen de renners van hun Virtuoossupplementen in (innamemomenten per supplement)?

De meeste renners in de ochtend. Ik probeer de renners duidelijk te maken dat de inname van je basissuppletie een ritueel moet zijn. Een gewoonte, net als een kop koffie of thee drinken bij je ontbijt. Dan pas hebben de producten van Virtuoos echt toegevoegde waarde.

Eigenlijk hebben alle renners binnen onze ploeg dit nu in hun systeem en nemen vaak hun supplementen in tijdens of vlak na het ontbijt.

Recent was ik mee op hoogte stage om voor de renners te koken. Ook dan zien je de renners in de ochtend lopen richting ontbijt met hun Virtuoos doosjes.

* Zet je voedingssupplementen op een plek waar je vaak langs loopt in huis. Bijvoorbeeld in de badkamer of naast iets dat je dagelijks neemt (bijvoorbeeld de koffiemachine of waterkoker). Train jezelf om er een ritueel van te maken. Koppel het ergens aan.

 

 

Welke Virtuoossupplementen gebruiken de renners om infecties tegen te gaan?

Wanneer renners op het randje van ziek zijn zitten, adviseer ik aanvullend op de basissuppletie: Vitamine C1000 Gold en Zink Gold.
Dit uiteraard in combinatie met extra rust en vooral goed naar je lichaam luisteren. Dit is voor iedereen verschillend.

 

 

Als je ziek bent, hoe ver word je (gemiddeld) teruggeworpen in je trainingsschema?

Dit verschilt per renner. Het ligt er helemaal aan hoe ziek je bent geweest en hoe goed je basisconditie is. Meerdere factoren spelen daarbij dus een rol. Wanneer je en paar dagen minder hard kan trainen (maar wel rustig iets kan doen op 70 tot 80 procent) word je minder ver teruggeworpen. Intensieve prikkels zijn dan voor het lichaam erg belastend en kunnen contraproductief werken.

Wanneer ik zelf een week niets kan doen door een stevige griep of verkoudheid, ben ik de week erop vaak aan het aftasten. Wat kan mijn lichaam wel en niet aan? Dan ben je zo al twee weken verder. Vaak heb ik dan ook weer twee weken training nodig om te zijn waar ik was. In totaal misschien dus wel een maand voordat je weer op het niveau zit voordat je ziek werd. Het is dus erg belangrijk om een stevig griep of verkoudheid te voorkomen tijdens het seizoen.

 

 

Is het zo dat wanneer je vetpercentage laag is je vatbaarder bent om ziek te worden?

Ja, dat kan. Maar dit is slechts een onderdeel daarvan. Vatbaarheid heeft ook te maken met de zwaarte van de intensiteit. Een chronisch te lage koolhydraatinname zorgt dat je vatbaarder bent. De stress-rust balans moet daarnaast ook goed zijn. Omstandigheden als het weer en veel reizen spelen daarin ook een essentiële rol.

De renners van onze ploeg reizen veel (airco-omgevingen) en komen met veel verschillende mensen in contact. Deze variabelen kunnen ervoor zorgen dat renners snel ziek worden.

De staf gebruikt tevens Virtuoos supplementen tijdens grote rondes. Waarom en welke Virtuoos producten?

Het is geen verplichting voor onze teambegeleiding, maar vrijwel iedereen gebruikt het. Zo neemt een deel van onze staf Multi Health Support Gold (zonder B6). Onze staf die meegaat naar grote rondes komt ook vaak gesloopt terug. Ze maken ontzettend lange dagen en leveren ook topprestaties binnen hun vakgebied. Ook zij moeten fit blijven om de renners optimaal te ondersteunen.

Binnen de ploeg is een strikt hygiëneprotocol (naast supplementen) om te zorgen dat ziektes niet worden overgedragen.

Tot slot speelt mee dat de ploeg wil uitstralen dat ze één team zijn. Het stimuleren van elkaar door allemaal mee te doen. Hierbij hoort ook de maximale ondersteuning van de staf. Renners voelen zich ook serieus genomen als de staf meegaat in het hygiëne protocol waaronder de supplementen vallen.

 

 

Welke Virtuoos supplementen worden bij Team Jumbo-Visma ingezet ter bevordering van prestaties?

Het leveren van topprestaties begint bij een goede algemene gezondheid. Pas als dit het geval is kun je met prestatieproducten als bijvoorbeeld Creatine Complex Gold iets extra’s bewerkstelligen. Denk bij dit voorbeeld aan de duur-kracht renners binnen de ploeg zoals een sprinter.

Natrium Bicarbonaat Gold of Cafeïne Gold wordt vooral ingezet bij tijdritten door onze renners.

 

 

In hoeverre is genetische aanleg en voeding bepalend voor het leveren van topprestaties?

Uiteraard is elk mens en dus ook elke sporter anders. De renners worden meerdere keren per jaar op bloed geprikt. Dit zijn standaard controles binnen de ploeg en worden door onze arts uitgevoerd. De arts deelt deze uitslagen alleen met mij als er vreemde afwijkingen te zien zijn. Een voorbeeld kan zijn dat een renner veel te weinig Vitamin D3 in zijn lichaam heeft. In dat geval is het van belang om extra D3- 3000 Gold te nemen.

Enkele jaren geleden hadden veel renners te hoge vitamine B6 waarden. Virtuoos heeft hier op ingespeeld door de B6 uit haar Multi Health Support Gold te halen.

Nu onze ploeg al ruim vijf jaar met Virtuoos werkt en alle renners hun supplementen trouw innemen, merk ik dat de grote afwijkingen er nauwelijks meer zijn.

 

 

Waarom zou een recreant Virtuoossupplementen nodig kunnen hebben?

Net als voor professionele renners is de ideale basissuppletie voor een duursporter: Multi Health Support Gold (zonder B6) als ondersteuning, Krill Omega-3 Gold en Vitanine D3 (wintermaanden). Alle drie de producten bieden een uitstekende ondersteuning aan je algemene gezondheid. Dit komt je fitheid uiteraard ten goede. Kortom, niet te snel bezig zijn met prestatieproducten. Dit komt later.

Veel recreanten die ik spreek vinden gezonde en gevarieerde voeding in combinatie met een goede basissuppletie niet interessant genoeg. Men wil zo snel mogelijk resultaat hebben en presteren. Ik geef altijd aan dat je algemene gezondheid het belangrijkste is, juist om te presteren.

 

 

Welke Virtuoos producten zou jij adviseren om je weerstand te ondersteunen?

Multi Health Support Gold (zonder B6)
Vitamine C1000 Gold
Zink Gold

 

 

Welke Virtuoos producten zou jij adviseren om prestaties te bevorderen?

Cafeïne Gold (duurvermogen)
Creatine Gold (explosiviteit)

* Ook Natrium Bicarbonaat Gold en Beta Alanine Gold kunnen interessant zijn als je topfit bent. Verdiep je wel eerst goed in wat deze producten eventueel voor je kunnen betekenen.

 

 

Welke Virtuoos producten zou jij adviseren om sneller te herstellen na een zware inspanning?

Eiwitten. Dit geldt voor zowel duursporters als krachtsporters. Daarnaast kan Magnesium goed werken, alleen gebruiken we dit als ploeg op dit moment niet.