Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Welke herstelsupplementen gebruiken de renners van Team Jumbo-Visma?

In hoeverre spelen weersomstandigheden (hitte, zon, etc.) een rol bij de voedingskeuze voor en tijdens etappes in de zomer?

Dat speelt een zeer grote rol. Uiteraard zorgt hitte voor een sterk verhoogde behoefte aan vocht, zowel op als naast de fiets. Om zweetverliezen aan te vullen worden reguliere dranken gebruikt, maar kan in de maaltijden ook gekozen worden voor ingrediënten die relatief veel vocht bevatten. Daarnaast houden we de inname van zouten (met name natrium) scherp in de gaten, omdat ook dit in grote mate verloren kan gaan in het zweet. Tijdens warme etappes proberen we bovendien op zoveel mogelijk strategische plaatsen langs het parcours verkoelende bidons en voeding aan te bieden aan de renners.

 

Tijdens de warme zomerdagen verliezen de renners meer vocht. Hoeveel drinken renners gemiddeld in een zware hete bergetappe?

 Dit verschilt heel erg van individu tot individu (en daarnaast hangt het af van de exacte omstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid). Op een lange, hete dag kan het zweetverlies oplopen tot wel 8 liter of meer. Een groot deel hiervan zal de renner op de fiets al aan moeten vullen, het restant zal voorafgaand aan en na afloop van de etappe gedronken worden.

 

Na de laatste etappe van de tour was er nog maar weinig tijd tot de start van de Olympische Spelen. Hebben jullie speciale voedingsadviezen aan de renners gegeven om ze in deze korte periode goed te laten herstellen?

Ja. In principe geldt dat elke maaltijd telt voor de renners die vanuit de Tour direct naar de Olympische Spelen zijn gegaan. Een optimale basisvoeding (voldoende koolhydraten, eiwitten, groente/fruit, etc.) is hierin de voornaamste sleutel tot succes. Per renner maken we hier een geïndividualiseerd plan voor. In dit plan is uiteraard rekening gehouden met het herstel van 3 weken Tour de France, maar ook met de omstandigheden in Tokyo.

 

Zijn er supplementen die jullie gebruiken om dit herstel te optimaliseren?

Hoewel de basisvoeding de grootste sleutel tot succes is, zijn er inderdaad enkele supplementen die nog iets toe kunnen voegen aan het herstel. Denk hierbij aan eiwitshakes (whey) en een omega-3 supplement voor renners die dit onvoldoende uit hun basisvoeding halen. Een multivitamine en zink kunnen daarnaast het immuunsysteem ondersteunen, wat ook erg belangrijk is bij lange reizen. Tot slot kan ook vitamine D een belangrijke rol spelen, omdat de renners na aankomst in Tokyo de eerste dagen zeer weinig blootgesteld zullen worden aan zonlicht.

 

Wanneer nemen de renners hun Virtuoos supplementen in?

Voor de supplementen die onze renners gebruiken:

  • Beta-alanine: altijd in combinatie met een maaltijd
  • Natrium-bicarbonaat: op het individueel bepaalde optimale moment, voorafgaand aan een explosieve inspanning (zoals een tijdrit)
  • Zink: altijd in combinatie met een maaltijd (deze gebruiken we niet van Virtuoos)
  • Multivitamine: altijd in combinatie met een maaltijd
  • Vitamine D: altijd in combinatie met een maaltijd
  • Omega-3: altijd in combinatie met een maaltijd