Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Zo haal je alles uit je sportvoeding als wielrenner (+ handige fuel guide)

Sportvoeding wordt steeds populairder onder wielrenners, en dat is niet zonder reden! Je lichaam kan de extra energie uit sportvoeding goed gebruiken tijdens een zware rit. Maar welke sportvoeding is voor jou het beste? En wat gebruik je op welke momenten? In deze blog vertellen we je precies hoe jij jouw sportvoeding kunt aanpakken om het maximale uit je prestatie te halen. Daarnaast lees je meer over het opkomende merk Maurten, dat in sneltreinvaart door steeds meer topatleten als standaard sportvoedingsmerk wordt gekozen.

 

Hoe sportvoeding jouw prestaties naar een volgend niveau kan tillen

Wanneer je uren op de fiets zit, verbruikt je lichaam een hoop energie. Een groot gedeelte van deze energie haalt je lichaam uit koolhydraten (=de brandstof). Je lichaam heeft deze koolhydraten eerst omgezet naar glycogeen en opgeslagen in je spieren en lever (= de brandstoftank). Zodra je op de fiets springt, begint je lichaam deze voorraad van koolhydraten te gebruiken als brandstof. Om het maximale uit je rit te halen is het belangrijk om met een goed gevulde brandstoftank van start te gaan.

Wanneer je voorraad aan koolhydraten op begint te raken, vermindert je prestatie. Je voelt je moe en een hongerklop ligt op de loer. Door tijdens een rit je koolhydraatvoorraad op peil te houden, kan je vermoeidheid uitstellen en heb je meer energie beschikbaar tijdens je rit. Sportvoeding is op deze momenten de ideale energiebron. Goede sportvoeding levert je een optimale hoeveelheid koolhydraten en is gemakkelijk te verteren door je lichaam, waardoor het niet tot darmklachten leidt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om sportvoeding met toegevoegde cafeïne te gebruiken om jouw training of wedstrijd een extra impuls te geven.

 

Maurten sportvoeding voor wielrenners

Maurten is een innovatief Zweeds merk dat in 2015 een nieuwe generatie sportvoeding op de markt heeft gebracht. Omdat een hoge inname van koolhydraten voor maag- en darmklachten kan zorgen – is Maurten op zoek gegaan naar een manier om de koolhydraten beter opneembaar te maken. Dit resulteerde in de speciale Hydrogel technologie, waarbij de koolhydraten in het zure milleu van de maag ingekapseld worden in een gel. Hierdoor komen de koolhydraten pas vrij in de darmen, waar ze direct opgenomen worden en door je spieren gebruikt kunnen worden als energie. Dankzij deze nieuwe technologie is de kans op maag- en darmklachten een stuk kleiner. Maurten wordt dan ook gebruikt door veel topatleten, waaronder de renners van Team SD Worx en Team Israel Premier Tech.

De sportvoeding van Maurten onderscheidt zich bovendien doordat het enkel werkzame ingrediënten bevat die je prestatie bevorderen. Maurten gebruikt geen overbodige toevoegingen, zoals smaak-, geur- en kleurstoffen of conserveermiddelen.

De 5 sportvoedingsproducten van Maurten

 

Ontdek hoe jij sportvoeding het beste kunt gebruiken

Fuel Guide
Type rit15 minuten voor de startTijdens de rit
< 60 minutenOptioneel: CAF 100
60-90 minutenOptioneel: CAF 100DRINK MIX 160
90-120 minutenOptioneel: CAF 100DRINK MIX 160 + GEL 100
>120 minutenCAF 100DRINK MIX 160 + GEL 100 ieder uur
Wedstrijd (60-90 minuten)CAF 100DRINK MIX 160
Wedstrijd (90-120 minuten)CAF 100DRINK MIX 320
Wedstrijd (>120 minuten)CAF 100DRINK MIX 160 + GEL 100 ieder uur

CAF 100 staat voor GEL 100 CAF 100. Vervang CAF 100 door GEL 100 voor een cafeïnevrij plan.

 

Sportvoeding vóór een rit

Voor de start van een rit is het doel om je energievoorraden optimaal aan te vullen. Dit kan je goed doen via koolhydraatrijke voeding, denk hierbij aan brood, pasta, bananen, havermout, etc. Daarnaast kan je sportvoeding gebruiken om deze voorraad aan te vullen. De DRINK MIX 160 is bijvoorbeeld ook ideaal om te nemen een aantal uur vóór de training of wedstrijd. Om met een extra boost van start te gaan, kan je bovendien sportvoeding met cafeïne kiezen. Neem bijvoorbeeld een GEL 100 CAF 100 vlak voordat je op de fiets stapt (ca. 15 minuten).

 

Sportvoeding tijdens een rit

Door tijdens een rit koolhydraten in te nemen kan je jouw prestatie bevorderen. Als je dit niet gewend bent, dan is het goed om met 30-60 gram koolhydraten per uur te beginnen. Topsporters en ervaren amateursporters kunnen hogere hoeveelheden innemen (90-100 gram per uur). Hierbij is het wel belangrijk om dit van tevoren goed te trainen. Een te hoge inname van koolhydraten kan namelijk leiden tot maag- darmklachten, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

 

Sportvoeding na een rit

Ook na een rit kan sportvoeding gebruikt worden, met als doel om je koolhydraatvoorraad weer snel aan te vullen. Dit is vooral interessant wanneer je snel wéér op de fiets stapt. Bijvoorbeeld bij meerdaagse evenementen of een heel zwaar trainingsblok.

 

Maurten x Virtuoos

De gouden combinatie van Maurten en Virtuoos wordt door veel topatleten toegepast. Onder anderen Team SD Worx, Team Israel Premier Tech en het NN-Running Team gebruiken de producten van beiden merken. Met het doel om sporters een totale ondersteuning te kunnen bieden, zijn Maurten en Virtuoos een samenwerking aangegaan. Je kunt de sportvoedingsmiddelen van Maurten daarom eenvoudig bestellen in de webshop van Virtuoos.