Multi Health Support Gold voortaan zonder B6

Multi Health Support Gold (zonder B6)

Vitamines en mineralen zijn nodig voor een breed scala aan lichaamsprocessen. Denk aan ondersteuning van het energiemetabolisme, groei en herstelprocessen van cellen, bescherming tegen vrije radicalen en de zenuw- en spierfunctie. Sporters hebben een grotere behoefte...

Lees meer
Factsheet Koolhydraten

Factsheet Koolhydraten

Koolhydraten zijn samen met vetten de belangrijkste energiebronnen tijdens een duurinspanning. Het lichaam slaat koolhydraten in de vorm van glycogeen op in de spieren en deze voorraad wordt aangesproken als een sporter een duurinspanning moet leveren. De opslagcapaciteit van het lichaam voor koolhydraten is echter niet oneindig.

Lees meer
Factsheet Koolhydraten

Factsheet Antioxidanten (inclusief vitamine C en E)

Antioxidanten kunnen de werking van vrije radicalen in lichaamscellen neutraliseren. Om het nut en de risico’s van het gebruik van antioxidanten te kunnen beoordelen is enig inzicht nodig in de werking van vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan onder andere uit zuurstof als bijproducten bij de verbranding van koolhydraten en vetten. Dit gebeurt voornamelijk in de mitochondriën in de (spier-)cellen. Tijdens intensieve inspanning, dus bij een hoog zuurstofgebruik, is de vorming van vrije radicalen aanzienlijk groter dan in rust. Vrije radicalen hebben twee effecten op de cellen van het lichaam.

Lees meer
Factsheet Koolhydraten

Factsheet lange vliegreizen en jetlag

Topsporters moeten regelmatig voor hun wedstrijden of trainingsstages lange vliegreizen maken, bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen, Europese en Wereldkampioenschappen of World Leaguewedstrijden. Door het reizen ontstaat vaak vermoeidheid, ook als weinig of geen tijdzones zijn gepasseerd. Deze vermoeidheid ontstaat doordat het dagelijkse ritme van de sporter verstoord raakt door de reis. Hoe groter de verstoring, hoe groter het nadelige effect op de prestatie [1,2]. Bij de vermoeidheid die optreedt na een reis is onderscheid te maken tussen algemene reizigersvermoeidheid en jetlag.

Lees meer