Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Interview met atlete Eveline Saalberg

Eveline Saalberg is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de absolute wereldtop. Na het pauzeren van haar studie geneeskunde, nam de carrière van deze 400m atlete een sneltreinvaart. Slechts een jaar later liep ze meteen het EK en WK en werd Europees kampioen met het estafetteteam. In dit interview vertelt Eveline over haar carrière en geeft ze waardevolle tips om als sporter het beste uit jezelf te halen!

Naam: Eveline Saalberg. Geboortedatum: 30-07-1998. Nationaliteit: Nederlandse. Sport: Atletiek, 400m. Grootste prestaties: Wereldkampioen op de 4x400m estafette (2023), Wereldkampioen Indoor op de 4x400m estafette (2024), Nederlands kampioen 400m horden (2019) en 400m (2023).

1.    Hoe en wanneer ben je begonnen met atletiek? En wanneer wist je dat je professioneel atlete wilde worden?

“Ik ben begonnen met atletiek toen ik 7 jaar was. Op de basisschool viel het tijdens de jaarlijkse sportdag en de gymlessen wel op dat ik hard kon lopen en ver kon springen, dus toen zei mijn meester dat atletiek misschien wel wat voor mij was. Ik wist dat mijn ouders elkaar kennen van atletiek, dus dit wilde ik ook wel proberen. Vanaf de eerste training was ik enthousiast en ik train nog altijd met veel plezier.

Het moment waarop ik merkte dat ik misschien wel professioneel atlete kon worden was echt pas veel later. Voor mij kwam dat eigenlijk pas nadat ik in 2019, toen ik 20 jaar was, vrij onverwachts Nederlands Kampioen werd op de 400m horden. Ik kreeg daarna een mail van de bondscoach Laurent Meuwly, nu mijn coach, met een analyse van mijn race en de vraag of ik eens langs wilde komen voor een training. Dat beviel zo goed dat ik daarna parttime en later fulltime op Papendal ben gaan trainen.”

“Het pauzeren van mijn studie was een risico, want je weet nooit hoe het gaat uitpakken, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad!” – Eveline Saalberg, Atlete

2.    Kan je wat meer vertellen over het verloop van je carrière?

“Mijn “carrière” begon eigenlijk toen ik de overstap naar Papendal maakte. Daarvoor was het puur voor het plezier, wat nog steeds het geval is, maar vanaf dat moment kwamen er ook andere doelen bij kijken en ging mijn leven steeds meer in het teken staan van de sport.

Een belangrijk moment in mijn carrière was de beslissing om mijn studie te pauzeren voor de topsport. Ik combineerde mijn geneeskunde studie, coschappen, met de trainingen op Papendal. Heel druk, en daardoor deed ik beide eigenlijk net niet. Ik kon niet alles uit mijn studie halen, want al mijn uren buiten het ziekenhuis gingen naar atletiek. Maar ik kon ook niet alles uit de sport halen, want na een lange coschapdag ligt de kwaliteit van training een stuk lager. Het pauzeren van mijn studie was een risico, want je weet nooit hoe het gaat uitpakken, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad!

Na een jaar liep ik individueel op het EK en WK en werden we Europees kampioen met de estafette. Inmiddels zijn we Europees en Wereldkampioen, indoor en outdoor, bizar.”

“Ik krijg vaak te horen dat we met ons team zo veel plezier uitstralen en dat is super om te horen. Dat motiveert mij ook enorm.” – Eveline Saalberg, Atlete

3.    Wat vind je het mooiste aan jouw sport?

“Het mooiste is om te zien dat het mensen inspireert om te bewegen en plezier te hebben in sport. Ik krijg vaak te horen dat we met ons team zo veel plezier uitstralen en dat is super om te horen. Dat motiveert mij ook enorm.

Daarnaast vind ik het heel mooi dat ik van mijn hobby m’n beroep kan maken. Ik doe echt wat ik leuk vind; veel bewegen, mezelf uitdagen, veel buiten zijn en naar een groter doel toe werken. Ik ben heel dankbaar dat ik dit dagelijks mag doen.”

4.    Hoe ziet een typische trainingsdag er uit voor jou? Kun je ons een kijkje geven in jouw trainingsroutine?

“Meestal gaat mijn wekker zo’n 1,5-2 uur voor mijn training. Ik neem dan een ontbijt met genoeg koolhydraten en eiwitten om genoeg energie te hebben voor de eerste training. Dit is vaak een looptraining. Kan snelheid of acceleratie zijn, of juist wat langer voor uithoudingsvermogen. Na de training zorg ik voor een goede lunch om te herstellen.

Op sommige dagen is er in de middag ook een training. Dit is dan vaak een kracht- of circuittraining, waarbij we veel oefeningen doen om sterker te worden.

Op dagen dat er geen training is in de middag werken we aan herstel door naar de fysio of massage te gaan en is er ruimte voor gesprekken met bijvoorbeeld de coach, voedingsdeskundige en psycholoog. Maar iedere dag is anders, zeker in het wedstrijd seizoen, en dat maakt het juist leuk.”

5.    Op welk moment uit je sportcarrière tot nu toe ben je het meest trots en waarom?

“Ik denk het WK in Budapest, omdat we daar wereldkampioen werden met de estafette. Ook de individuele race in mijn deel van de estafette was het beste van mijn seizoen. Daarnaast was het heel bijzonder dat m’n ouders en vrienden en vriendinnen erbij waren. Dat maakte het extra speciaal.”

6.    Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“Ik zou heel graag een PR willen lopen. Daarmee zou ik me ook kwalificeren voor het EK in Rome en waarschijnlijk zelfs de Olympische Spelen in Parijs. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat we met het estafetteteam iets moois kunnen doen op de Spelen.”

7.    Wat is jouw ultieme tip voor sporters die zich willen verbeteren?

“Samen sporten, vind een trainingsmaatje of groep om mee te sporten.”

8.    Wat zijn jouw tips om fit en gezond te blijven?

“Regelmatig sporten, gezond eten met verse producten en zeker ook ruimte hebben voor af en toe iets minder gezonds!”

9.    Welke rol speelt voeding bij jouw sport?

“Voeding speelt een belangrijke rol in mijn sport. Ik let vooral op het binnenkrijgen van genoeg eiwitten en koolhydraten, aangezien deze essentieel zijn voor herstel en energie. De timing van mijn maaltijden is ook belangrijk, vooral rondom wedstrijden en trainingen.”

10. Wat is je favoriete maaltijd?

“Avondeten, ik hou heel erg van de Aziatische keuken.”

11. Wat zijn je favoriete Virtuoos supplementen?

“De supplementen die ik het meest gebruik zijn Multi Oxidant Control Gold, omdat daar al bijna alles in zit wat ik nodig heb, Beta alanine wat ideaal is tijdens een korte explosieve afstand zoals de 400m en Cafeïne als boost voor een training of wedstrijd.”

 

Het favoriete recept van Eveline: Ontbijt recept: Brownie baked oats uit de airfryer

Ingrediënten (voor 1 portie):

  • 50 gram havermout
  • 200 ml melk (of alternatief)
  • 1 flinke eetlepel cacao
  • 1 theelepel lijnzaad en chiazaad
  • Een beetje bakpoeder
  • naar smaak ahornsiroop en/of pindakaas
  • Pure chocoladestukjes

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de airfryer voor op 160 °C. Voeg alle ingrediënten toe aan een kom, meng het geheel en voeg als laatste de chocoladestukjes toe.
  2. Giet het in een bakvorm en bak gedurende 20 minuten.
  3. Genieten!