Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Danny Stam over het succes van Team SD Worx en de evolutie van het vrouwenwielrennen

In dit interview vertelt Danny Stam over het succes van Team SD Worx en de opkomst van het vrouwenwielrennen. Danny neemt ons mee in zijn overstap naar het vrouwewielrennen en zijn bijdragen aan de groei van het team. Daarnaast deelt hij zijn inzichten over de weg naar professionalisering, het belang van teamgeest en de toekomst van het vrouwenwielrennen.

Danny Stam is de sportief manager van Team SD Worx. De 51-jarige Noord-Hollander stapte in het vrouwenwielrennen aan het einde van zijn eigen actieve wielercarrière. Daarin reed hij eerst op de weg, alvorens voor de olympische spelen van 2000 de overstap te maken naar de baan. Hij reed iets meer dan een honderdtal zesdaagsen. In het vrouwenwielrennen begon Stam als ploegleider bij AA Drink. Toen de ploeg twee jaar later ophield te bestaan, stapte hij in 2013 over naar Boels-Dolmans. Hij zorgde er mede voor dat Boels-Dolmans/Team SD Worx de beste ploeg werd op de WorldTour-ranglijst.

1.    Wat onderscheidt Team SD Worx van andere wielerteams?

“Aangezien ik het afgelopen decennium bij hetzelfde team werkzaam was, is het voor mij moeilijk om te vergelijken en te zeggen wat ons onderscheidt van andere ploegen. Wel weet ik wat de absolute sterkte van Team SD Worx is en dat is dat onze groep als familie aanvoelt. Iedereen gaat door het vuur en gaat tot het uiterste. Onze staf is super gedreven om onze rensters zo goed mogelijk te faciliteren, helpt elkaar en stopt pas als het werk voor iedereen klaar is. Elk lid van Team SD Worx streeft naar het beste resultaat en we doen het vooral samen.”

2.    Welke weg heeft het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren afgelegd en wat kunnen we verwachten voor de toekomst?

“Het heeft een heel professionele weg afgelegd. De evolutie is steil omhoog gegaan en het ging heel snel. Alles is exponentieel gegroeid, de professionalisering, de media-aandacht, de wedstrijden op de kalender… Hopelijk zet die weg zich voort en is het einde nog lang niet in zicht.”

“Toen ik in het vrouwenwielrennen stapte, had ik nooit durven hopen en denken, laat staan voorzien, dat het zo’n vaart zou lopen.” – Danny Stam, Sportief manager van Team SD Worx

3.    Hoe heb je de ploeg zien groeien de afgelopen jaren?

“We hebben mega stappen gezet in professionalisering, zowel qua atleten als qua omkadering. We zijn super tevreden dat we hierin een rol hebben gespeeld met een toonaangevende positie voor ons team. Toen ik in het vrouwenwielrennen stapte, had ik nooit durven hopen en denken, laat staan voorzien, dat het zo’n vaart zou lopen. Zeker als je denkt aan waar we twaalf jaar geleden stonden. Toen waren we bezig met ontwikkeling en innovatie. Dat het zo snel zou evolueren had niemand verwacht.”

4.    Hoe ben je begonnen in het vrouwenwielrennen?

In 2011 zette ik mijn eerste stappen in het vrouwenwielrennen. Ik was net gestopt met mijn actieve wielercarrière en kreeg de vraag of ik geen ploegleider wilde worden bij AA Drink. Ik moet toegeven dat ik even getwijfeld heb. Het vrouwenwielrennen stond nog lang niet waar het nu stond. Ik wist toen niet zo goed wat ik toe zou kunnen voegen, maar besloot het toch te proberen. Ik nam mezelf voor: ik probeer het een jaar en vind ik het leuk, dan ga ik verder. Nu zijn we elf jaar later, dus het moet zijn dat ik toch iets toe te voegen had (lacht). Nee, het is bijzonder hoe snel de evolutie is gekomen en ik ben blij dat ik het van dichtbij heb zien evolueren.”

5.    Kan je iets vertellen over de groei die het vrouwenwielrennen heeft doorgemaakt de afgelopen jaren?

“Deze ploeg is al 7 jaar de beste van de wereld. Het is altijd ons doel geweest om mee de kar te trekken in de professionalisering van het wielrennen en daarin een leidinggevende rol te bekleden. We streefden ernaar de beste van de wereld te worden en deden dat door op elk vlak stappen te proberen zetten. We waren niet alleen professioneel, ook qua salarissen waren we toonaangevend. In onze omkadering zochten we capabele mensen. Het vrouwenwielrennen heeft belangrijke stappen gezet. Niet alleen op sportief en financieel vlak is er veel veranderd, ook de media-aandacht is veel groter geworden dan het tien jaar geleden was. Dat zorgt ervoor dat de sport interessanter wordt voor sponsors en zo kan je opnieuw stappen maken. De volgende stap is ervoor zorgen dat de top breder wordt, zodat de sport verder kan groeien.”

“De sterkte van Team SD Worx is niet alleen dat er veel talent aanwezig is, het allerbelangrijkste is dat iedereen voor elkaar werkt en elkaar het succes gunt. Dat is mogelijk door de familiaire sfeer die er hangt.” – Danny Stam, Sportief manager van Team SD Worx

6.    Wat is belangrijk om een succesvolle wielerploeg te vormen?

“Een ploeg waar iedereen aan hetzelfde zeil trekt en elkaar sterker maakt. De sterkte van Team SD Worx is niet alleen dat er veel talent aanwezig is, het allerbelangrijkste is dat iedereen voor elkaar werkt en elkaar het succes gunt. Dat is mogelijk door de familiaire sfeer die er hangt.”

7.    Wat zijn jouw toekomstige doelstellingen voor Team SD Worx?

“Ons seizoen 2023 kon niet beter verlopen. Elk jaar is ons streefdoel om het beter te doen dan ooit. Dit seizoen was er één om nooit te vergeten. 64 overwinningen en al onze doelstellingen behaald. Dit verbeteren of evenaren is nagenoeg onmogelijk. Ons doel voor 2024 is om te blijven scoren in de wedstrijden waar we goed willen zijn: we willen de grote klassiekers winnen en de Tour de France Femmes. Maar ons grootste doel is om een van de beste ploegen te blijven en ook mee een rol te blijven spelen in de groei van het vrouwenwielrennen.”

8.    Wat maakt vrouwenwielrennen speciaal?

“Het zijn altijd heel aantrekkelijke spannende wedstrijden. Uiteraard zijn er wel wat kleine tactische verschillen met het mannenwielrennen, maar dat zijn niet de grote verschillen. Qua trainingen denk ik wel dat de dames gedisciplineerder zijn dan de mannen.”

“De belangrijkste stap is dat we de breedte van het dameswielrennen ontwikkelen.” – Danny Stam, Sportief manager van Team SD 

9.    Hoe zie jij de toekomst van het vrouwenwielrennen?

“De kalender zal wellicht groter worden en ook de wedstrijden zullen op termijn langer worden, maar het plan moet eerst zijn dat we het aantal professionele wielrensters moeten laten groeien in de wereld, zodat de top breder wordt.

Eens er meer licentiehouders zijn, kan de volgende stap dan zijn dat we meer wedstrijden krijgen in plaats van andersom. De ploegen kunnen het nu al bijna niet aan. De belangrijkste stap is dat we de breedte van het dameswielrennen ontwikkelen.”

Team SD Worx x Virtuoos

We zijn blij met een partner als Virtuoos, die ervoor zorgt dat onze atleten op de juiste manier en in de juiste periodes van het jaar supplementen kunnen nuttigen en dat onder professionele begeleiding. Hierdoor kunnen ze sneller herstellen, gezond blijven en resultaten behalen.