Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Hoe gebruik je een beta-alanine supplement?

Beta-alanine behoort tot de best onderzochte prestatie supplementen en wordt dan ook niet voor niets veel gebruikt door sporters. Misschien ken je het al wel als het ingrediënt in pre-workouts dat een tintelend gevoel veroorzaakt? Maar wat is beta-alanine nu eigenlijk precies? En hoe kun je dit supplement het beste gebruiken om optimaal te profiteren van de voordelen? In dit artikel geven we je alle ins en outs!

 

Wat is beta-alanine?

Beta-alanine is een aminozuur dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt. In tegenstelling tot de meeste andere aminozuren wordt beta-alanine niet gebruikt om nieuwe spiereiwitten op te bouwen. In plaats daarvan kan beta-alanine in de spieren samen met het aminozuur histidine worden omgezet tot de dipeptide carnosine. Omdat histidine volop aanwezig is in je lichaam, is beta-alanine de beperkende factor voor de vorming van carnosine.

Beta-alanine komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen, met name in vlees en vis. Om je inname van beta-alanine verder te verhogen, kun je ervoor kiezen om een beta-alanine supplement te gebruiken.

 

Voor wie is beta-alanine interessant?

Een beta-alanine supplement is ideaal voor sporters die kortdurende explosieve inspanningen leveren waarbij verzuring een rol speelt, zoals:

  • Wielrenners
  • Krachtsporters
  • Zwemmers
  • Sprinters
  • Teamsporters

Ook voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten kan het gebruik van beta-alanine extra interessant zijn. Omdat beta-alanine voornamelijk in dierlijke producten voorkomt, zijn vegetariërs en veganisten afhankelijk van de lichaamseigen productie van beta-alanine. Hierdoor hebben zij over het algemeen lagere carnosine-niveaus in hun spieren dan mensen die vlees eten.

 

Hoe gebruik je beta-alanine?

Beta-alanine is een supplement dat voor een langere periode moet worden gebruikt om optimaal van de voordelen te kunnen profiteren. Het kan namelijk tot 4 weken duren voordat de maximale niveaus worden bereikt. Daarom wordt vaak een ‘oplaadfase’ aanbevolen.

Hoeveel beta-alanine heb je nodig?

De optimale dosering beta-alanine is 65 mg/kg lichaamsgewicht per dag gedurende een periode van minimaal 4 weken. Voor Beta-Alanine 750 mg Gold van Virtuoos komt dit neer op 4-8 capsules per dag, afhankelijk van je lichaamsgewicht:

  • < 52 kg:       4 capsules
  • 52-63 kg:     5 capsules
  • 64-75 kg:     6 capsules
  • 76-87 kg:     7 capsules
  • 88 > kg:       8 capsules

Neem de capsules in met een maaltijd en verdeel over de dag (2-3 capsules per maaltijd). Beta-alanine kan voor een periode van 4-12 weken worden gebruikt.

“Beta-alanine, daar krijg ik een tintelend gevoel van wat mij energie geeft.” – Ivar Slik, Gravelracer

Heeft een beta-alanine supplement bijwerkingen?

Beta-alanine kan veilig worden gebruikt als supplement. Een veelvoorkomende bijwerking is echter een tintelend gevoel in de huid kort na inname, maar dit is volkomen ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Om de kans op deze bijwerking te minimaliseren, is het aan te raden om de inname van de dosering beta-alanine te verspreiden over verschillende momenten. Ook kan het helpen om beta-alanine te nemen in combinatie met voedsel. Bijvoorbeeld door de dosering over de drie hoofdmaaltijden te verdelen.

 

Beta-Alanine 750 mg Gold

Beta-Alanine 750 mg Gold bevat 750 mg zuivere beta-alanine per handig in te nemen capsule. Ook veel topsporters maken gebruik van Beta-alanine 750 mg Gold. Het product is geproduceerd volgens de (doping)normen van het NZVT-systeem, waardoor het veilig gebruikt kan worden door alle sporters.

Tip: Wil je ook meer weten over onze andere prestatie supplementen? Lees ook onze blogs over creatine, cafeïne en natriumbicarbonaat.