Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Artikel NN Running Team – Tijdens pandemie een sterk immuunsysteem

Het leven tijdens een pandemie is allesbehalve eenvoudig. We kunnen niet meer bouwen op onze dagelijkse routines van vroeger. Veel atleten hebben nu een heel ander ritme van trainen, eten en slapen en dit kan een weerslag hebben op het immuunsysteem. We leggen dit voor aan Armand Bettonviel van het NN Running Team. Hoe kunnen we juist in deze tijd zorgen voor een sterk immuunsysteem?

NN Running Team (NNT): Wat moet een atleet doen voor een goede weerstand en een sterk immuunsysteem? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Armand Bettonviel (AB): Het immuunsysteem is een complex systeem dat uit veel verschillende soorten cellen bestaat met verschillende functies. Dit betekent dat er een ‘brede’ behoefte is aan specifieke voedingsstoffen. Maar concreet is het van groot belang dat je let op de volgende drie punten: voldoende energie, zodat de biologische systemen in het lichaam niet in een spaarstand gaan en optimaal kunnen functioneren. Voldoende vitaminen en mineralen, omdat die een belangrijke rol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. En tot slot draagt ook een ”gezonde” darmflora (bacteriën die aanwezig zijn in ons darmsysteem) bij aan een goede weerstand.

NNT: Welke voedingsproducten adviseer je voor een goed immuunsysteem?

AB: Specifiek kom je dan uit bij een grote variatiet aan groenten en fruit (stelregel eet alle kleuren van de regenboog). Simpelweg omdat deze producten de bovengenoemde vitaminen en mineralen bevatten. Aanvullend met volkoren producten maakt dat je een redelijk breed vitaminen en mineralen assortiment opneemt via je dagelijkse voeding. Daarnaast garandeer je met deze combinatie dat de vezelinname op niveau ligt waardoor ook de darmflora goed “gevoed” wordt.

NNT: Welke diëten kunnen een negatief effect hebben op je weerstand en mogen atleten dus juist niet volgen?

AB: Er zijn 2 dingen die je zeker niet moet doen:

1. Een energiebeperkt dieet volgen, omdat de systemen in het lichaam dan niet optimaal kunnen functioneren. Op dit moment is intermittent fasting heel populair, maar in feite krijg je daardoor ook te weinig energie binnen. Het lichaam reageert daarop en wordt gedwongen om zich aan te passen.

2. Een te eenzijdig dieet volgen. De kans is dan groot dat je inname van vitaminen en mineralen, die je nodig hebt voor een goed functionerend immuunsysteem, onvoldoende gevarieerd is. Ook is er een risico dat je te weinig vezels binnenkrijgt en dit heeft indirect gevolgen voor je immuunsysteem.

NNT: Waarom adviseer je atleten om het Weerstand Pakket van Virtuoos in te nemen?

AB: Er zijn een aantal voedingsstoffen die een bewezen positieve invloed hebben op het immuunsysteem, zoals bijvoorbeeld zink en vitamine d. Een aantal producten van virtuoos zijn afgestemd om de specifieke behoefte van het immuunsysteem zo goed als mogelijk te ondersteunen.

Virtuoos, de officiële leverancier van supplementen aan het NN Running Team, zegt hierover het volgende: “Wondermiddelen die je weerstand een boost geven, bestaan niet, maar een gezonde levensstijl en extra supplementen kunnen wel bijdragen aan een goede weerstand. Als je een goede weerstand hebt, is je lichaam beter beschermd tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Bovendien zorgt een sterk immuunsysteem ervoor dat je minder snel ziek wordt en sneller herstelt.”

“Een goede weerstand begint met een goede levensstijl: een gezond dieet, een goede nachtrust, minder stress en regelmatig bewegen. Als je daarnaast een goede hygiëne in acht neemt, heb je minder kans om ziek te worden.”

Ter ondersteuning van je gezonde levensstijl hebben we het ‘Weerstand Pakket’ samengesteld, dat bijdraagt aan een goede weerstand.