Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Heb je extra vitamine D nodig als sporter?

Vitamine D is een hele belangrijke vitamine voor sporters, maar waarom eigenlijk? En hoeveel vitamine D heb je als sporter dagelijks nodig? In deze blog lees je hoe vitamine D je sportprestaties kan beïnvloeden en wanneer het interessant is om extra vitamine D te nemen.

Waarom is vitamine D belangrijk voor sporters?

Als sporter vraag je veel van je lichaam. Of je nou hardloper, wielrenner of krachtsporter bent, je botten en spieren worden bij elke inspanning weer flink op de proef gesteld. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het sterk houden van je botten en spieren. Vandaar dat er binnen de sportwereld veel aandacht besteed wordt aan deze vitamine. Ook helpt vitamine D bij de werking van je immuunsysteem, waardoor het bijdraagt aan een goede weerstand. Voor jou als sporter is vitamine D dan ook een extra belangrijke vitamine om rekening mee te houden!

Vitamine D – de zomervitamine

De zomermaanden zijn een heerlijke periode. Je kunt weer lekker veel naar buiten, een terrasje pakken of je gaat misschien wel op vakantie. Maar de zongevulde zomerdagen hebben nog een extra voordeel: wanneer er zonlicht op je huid valt maakt je lichaam namelijk zelf vitamine D aan. Je kunt deze vitamine ook uit voeding halen, maar dit is vaak niet voldoende. De beste bronnen van vitamine D zijn vette vis en ei. Ook wordt er aan bepaalde producten extra vitamine D toegevoegd, zoals margarine, halvarine en sommige ontbijtgranen.

Herfst en winter

In de herfst- en wintermaanden is het voor je lichaam een stuk lastiger om voldoende vitamine D aan te maken. De dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder zien. Daarnaast zorgt het koudere weer ervoor dat je minder vaak buiten komt en dat je meer kleding draagt. Hierdoor komt er in deze maanden een stuk minder zonlicht op je huid, wat ervoor zorgt dat je lichaam minder vitamine D kan aanmaken. Een tekort aan vitamine D komt in deze maanden dan ook regelmatig voor in Nederland.

Uit recent onderzoek bleek zelfs dat 70% van de Nederlandse topsporters in de winter minder vitamine D heeft dan optimaal voor een sporter (1).

Heb je als sporter een vitamine D supplement nodig?

Om tijdens de koude herfst- en wintermaanden toch voldoende vitamine D binnen te krijgen, is een supplement de ideale oplossing. Met behulp van een supplement kan je als sporter elke dag eenvoudig een goede dosering aan vitamine D binnenkrijgen. Vooral tussen de maanden september en april is het aan te raden om extra vitamine D te nemen.

Als je een donkere huidskleur hebt, maak je in de zon minder vitamine D aan dan iemand met een lichte huidskleur. Je kunt er dan voor kiezen om het hele jaar door een vitamine D supplement te gebruiken.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Over het algemeen is een dagelijkse dosering van 400-600 IU voldoende om goede vitamine D-waarden te behouden gedurende de herfst en winter.

Wanneer er sprake is van een vastgesteld tekort aan vitamine D via bloedonderzoek, dan kan je een hoger gedoseerd supplement gebruiken. In dat geval is een dosering van 2000-4000 IU aan te raden. Ook bij een extra hoge behoefte kan een hoger gedoseerd supplement geschikt zijn. Het is dan wel aan te raden om regelmatig de bloedwaarden te controleren.

Let er ook op dat je een supplement gebruikt met vitamine D3. Dat is namelijk de actieve vorm van vitamine D, in tegenstelling tot de vitamine D2 vorm.

Wij hebben bij Virtuoos 2 verschillende vitamine D3 producten in ons assortiment. De D3-600 IU Gold is ideaal voor het onderhouden van goede vitamine D-waarden en de D3-3000 IU Gold kan goed gebruikt worden bij een tekort of bij een verhoogde behoefte.

Onze vitamine D producten