De kracht van collageen voor sporters

Collageen is hét supplement van dit moment. Van sporters tot beauty vloggers, overal duikt collageen ineens op. Collageen supplementen zijn waarschijnlijk niet nieuw voor jou, maar heb je al gehoord van collageen smoothies, snoepjes, huidverzorging, koffie, thee en zelfs bier? Wat is collageen eigenlijk en wat is het nut ervan voor jou als sporter?

 

Wat is collageen?

Collageen is een bijzonder eiwit dat belangrijk is voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van onze bindweefsels. Het is als het ware de lijm die je pezen, botten en gewrichten bij elkaar houdt. Ook in de beauty wereld wordt er veel aandacht aan dit eiwit besteed, omdat het een belangrijk onderdeel vormt van je huid, haar en nagels. In deze blog focussen we vooral op de functie van collageen voor jou als sporter.

Omdat collageen als herstelproduct gezien wordt, nemen sommige mensen het na een training. Maar daarvoor is collageen eigenlijk helemaal niet ideaal. Na een training wil je juist je spieren herstellen, waarvoor hoge kwaliteit eiwitten belangrijk zijn. Denk hierbij aan whey of caseïne eiwitten. Collageen eiwit is dan niet geschikt omdat het van een lage kwaliteit is. Maar als de kwaliteit laag is, waarom zou je het dan willen nemen? Dat komt door de unieke samenstelling van collageen.

In tegenstelling tot andere eiwitten bevat collageen eiwit opvallend hoge hoeveelheden van de aminozuren proline, glycine, en hydroxyproline. Het is juist deze samenstelling die collageen zo interessant maakt. Het collageen in je bindweefsels bestaat ook vooral uit deze aminozuren, waardoor het hiervoor uitstekende bouwstenen zijn.

 

Collageen voor sporters

Als sporter krijgen je pezen, botten en gewrichten veel te verduren. Het is dan ook belangrijk dat deze weefsels sterk zijn en goed functioneren. Hierbij speelt de hoeveelheid collageen in deze weefsels een grote rol. Door te trainen gaat je lichaam meer collageen aanmaken, waardoor je botten en pezen sterker worden. Om hier maximaal van te profiteren wil je dat er voldoende bouwstenen voor je lichaam beschikbaar zijn.

Vooral voor sporters die hun bindweefsels veel belasten is collageen interessant. Denk hierbij aan contactsporten (bijv. voetbal, hockey, rugby etc.) en sporten waarbij je bindweefsels veel klappen moeten opvangen (bijv. volleybal, hardlopen, atletiek etc.).

 

Collageen in voeding

Je kunt collageen alleen binnenkrijgen via dierlijke producten. Net als bij mensen, bestaan de bindweefsels bij dieren ook uit collageen. Collageen zit dus met name in de huid, botten, en het kraakbeen van dieren. Goede voedingsbronnen van collageen zijn dan ook: bottenbouillon en vis met graatjes. Daarnaast is gelatine een goede bron van collageen, omdat gelatine gemaakt wordt door collageen uit de huiden en beenderen van zoogdieren gedeeltelijk te hydrolyseren. Via je voeding is het erg lastig om de optimale dosering van collageen binnen te krijgen.

 

Collageen supplementen gebruiken

De makkelijkste manier om een goede dosering aan collageen binnen te krijgen is door een collageen supplement te gebruiken. Een kopje bottenbouillon of een blikje vis vlak voor een training zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Daarnaast weet je bij deze producten nooit helemaal zeker hoeveel collageen er in zit, dat kan namelijk variëren (1). Ook is het belangrijk om de collageen te combineren met 50mg vitamine C (2). Deze vitamine speelt namelijk een rol bij de aanmaak van collageen in de bindweefsels en helpt om het kraakbeen in de gewrichten gezond te houden (3). Collageen Gold bevat 80mg vitamine C per dosering, waardoor je verzekerd bent van een goede inname.

Hoe gebruik je Collageen Gold?
Voor de beste resultaten neem je één dosering Collageen Gold 1 uur voor een training waarbij de bindweefsels belast worden. Dit kun je combineren met water of vruchtensap (of maak een lekkere smoothie – zie het recept hieronder!).

 

Collageen Gold

Collageen Gold is speciaal ontwikkeld om sporters de optimale ondersteuning te bieden. Een dosering bevat 15g hoogwaardige rundercollageen peptiden van Peptan®. Daarnaast is er ook 80mg vitamine C toegevoegd aan elke dosering, wat de collageen aanmaak optimaal stimuleert. Er zijn geen geur-, kleur-, smaak- of zoetstoffen toegevoegd. Tot slot worden alle batches NZVT gekeurd, waardoor de zuiverheid gegarandeerd wordt.

 

Collageen smoothie recept!

Een smoothie is toch wel de lekkerste manier om jouw dagelijkse dosering collageen binnen te krijgen. Daarnaast is het ook een goede energieboost voor je training. Deze mango-sinaasappel collageen smoothie is de ideale mix van koolhydraten, water, vitamine C en collageen en wil je daarom zeker proberen!

Ingrediënten:

 

Bronnen

  1. Alcock, R. D., Shaw, G. C., & Burke, L. M. (2019). Bone broth unlikely to provide reliable concentrations of collagen precursors compared with supplemental sources of collagen used in collagen research. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 29(3), 265-272.
  2. Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143.
  3. Robertson, W. V. B., & Schwartz, B. (1953). Ascorbic acid and the formation of collagen. J. biol. Chem, 201, 689.