Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Interview met golfster Anne van Dam

Anne van Dam behaalde als eerste Nederlandse golfster de olympische spelen (Tokyo, 2020) en speelt op de Europese en Amerikaans Tour, het hoogste niveau wereldwijd. Wij mochten haar een aantal vragen stellen. Anne vertelt ons onder andere over de start van haar carrière, wat de golfsport zo mooi maakt en welke rol voeding speelt bij haar sport. Daarnaast geeft ze een aantal tips om als sporter fit en gezond te blijven en deelt ze haar favoriete recept!

Naam: Anne van Dam
Geboortedatum: 02-10-1995
Nationaliteit: Nederlandse
Sport: Golf
Grootste prestaties: Eerste Nederlandse golfster op de olympische spelen (Tokyo, 2020), Overwinning Solheim Cup (2019

 

1. Hoe en wanneer ben je begonnen met golfen? En wanneer wist je dat je professioneel golfster wilde worden?
“Ik ben op een zeer jonge leeftijd begonnen met golfen, toen ik een jaar of 5-6 was. In het begin was het niet heel serieus en was wedstrijd zwemmen voor een lange tijd mijn grote passie, maar rond mijn 14e heb ik de omslag gemaakt naar golf.

Toen ik 17 was speelde ik als amateur voor het eerst een professionele wedstrijd: het Dutch Ladies Open van de European Tour. Ik finishte in de top 30 en had een geweldige tijd. Toen wist ik dat ik heel graag pro wilde worden en heb toen ik 19 was de omslag gemaakt.”

2. Kan je wat meer vertellen over het verloop van je carrière?

“Op mijn 19e heb ik volledige speel rechten op de Europese Tour behaald. Mijn eerste jaar was zeker niet makkelijk. Ik reisde de hele wereld rond (meestal alleen) en dat was een grote omslag ten opzichte van het reizen met Oranje als amateur, waar je een heel team en coaches altijd bij je hebt.

In mijn tweede jaar won ik mijn eerste toernooi in China, dat was echt een groot omslagmoment in mijn carrière. Dat ik aan mezelf bewees dat ik echt een carrière kon maken met golfen gaf me veel motivatie. Daarna heb ik nog 5 overwinningen behaald op de Europese Tour en mezelf gekwalificeerd voor de Amerikaanse Tour (dat is het hoogste niveau voor pro golfers) en daar speel ik de laatste 5 jaar op. Ik vind het erg leuk om beide tours de combineren.”

“De golfsport leert me zoveel over het leven, het is een waanzinnige mentale sport en hierdoor kom je jezelf steeds tegen. Deze ‘challenge’ houdt me elke dag bezig en werkt verslavend.” – Anne van Dam, profgolfster

3. Wat vind je het mooiste aan de golfsport?

“Ten eerste het vele reizen. Ik ben nu 27 en heb zoveel gezien van de wereld en verschillende culturen, dat zijn ervaringen die ik enorm waardeer. Ook leert de golfsport me zoveel over het leven, het is een waanzinnige mentale sport en hierdoor kom je jezelf steeds tegen. Deze ‘challenge’ houdt me elke dag bezig en werkt verslavend. Golf is ook heel technisch, en elke dag blijf je bezig met jezelf verbeteren.”

4. Op welk moment uit je sportcarrière tot nu toe ben je het meest trots?

“In 2019 kwalificeerde ik me voor het Europese Team in de Solheim Cup. Dat is een wedstrijd tussen de 12 beste Europese en Amerikaanse speelsters in de wereld, die elke twee jaar gespeeld wordt. Dat was een mooie beloning na een paar goede seizoenen op Tour. Het spelen in en voor een team was zo speciaal. Golf is zo een individuele sport en je bent altijd met en voor jezelf bezig. Nu speel je samen met andere meiden in een team voor heel Europa. We wonnen ook en dat maakte de hele week nog mooier.”

“Natuurlijk staat Parijs 2024 ook heel groot in mijn agenda. Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille halen.” – Anne van Dam, profgolfster

5. Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“In 2023 en in 2024 is er weer een Solheim Cup en ik wil me graag weer kwalificeren voor het Europese Team. Daar moet ik een paar goede resultaten voor hebben en dat motiveert me enorm om hard te trainen. Natuurlijk staat Parijs 2024 ook heel groot in mijn agenda. Ik wil als eerste Nederlandse golfer een medaille halen.”

6. Wat is jouw ultieme tip voor golfers die zich willen verbeteren?

“Heel veel repetities haha..! Golf is een ontzettend moeilijke sport, dus een coach/trainer vinden op je baan is een goed begin, daarna vooral veel spelen in de baan. Hier word je namelijk echt beter!”

7. Wat zijn jouw tips om fit en gezond te blijven?

“Maak het een prioriteit! Veel dingen komen vaak helaas vóór gezondheid bij mensen en dat was bij mij ook zo en ik nam het voor lief. De laatste jaren heb ik mijn gezondheid bovenaan gezet en maak ik het dagelijks een prioriteit. In plaats van wakker worden met mijn telefoon op social media doe ik Wim Hof ademhalingsoefeningen en thuis ice baths (of koude douches als ik niet thuis ben), ik ben nooit goed geweest in mediteren, maar elke dag word ik een stukje beter. Dit heeft mijn leven zo verbeterd. Als je goed in je vel zit/ gezond bent, komt alles makkelijker in het leven!”

“Voeding speelt een grote rol, wát je eet en drinkt en ook wannéér heeft zo veel invloed en is voor iedereen ook verschillend!” – Anne van Dam, profgolfster

8. Welke rol speelt voeding bij jouw sport?

“Voeding speelt een grote rol, wát je eet en drinkt en ook wannéér heeft zo veel invloed en is voor iedereen ook verschillend! Het heeft me zeker een tijd geduurd voordat ik wist wat precies voor mij werkt.

Met het vele reizen is constantheid in eten zeker een uitdaging en is het soms even aanpassen. Mijn uitdaging zit vooral in genoeg water drinken. Ik speel vaak in warme klimaten en daar raak je snel gedehydreerd zonder dat je het door hebt. Een wedstrijdronde duurt soms wel 5,5 uur, en je wilt dat je focus scherp is, genoeg eten en drinken op de baan is daarom erg belangrijk.”

9. Wat is je favoriete maaltijd?

“Dat is voor mij zeker ontbijt! Als ik thuis ben maak ik vaak een omelet of roerei met groenten en aardappeltjes. Ik vind pittig eten lekker dus maak ik ‘m altijd pittig met een pepertje. Daarbij een avocado en verse jus, koffie en Virtuoos supplementen, zo begin ik de dag het liefste!”

10. Wat zijn je favoriete Virtuoos supplementen?

Multi Health Support Gold (zonder B6) deze multi neem ik al een tijdje en vult mijn hedendaagse behoefte aan. Na een gym sessie neem ik altijd een Whey Classic Gold shake met BCAA Instant Gold, hiermee herstel ik altijd lekker snel!

Het favoriete recept van Anne: Salade met kikkererwten, feta en kip

Ingrediënten (voor 2 personen):

 • 150 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
 • 140 g kip, in hapklare stukjes
 • 100 g sla, gesneden
 • 150 g cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 1/2 paprika, in blokjes
 • 2 lente-uitjes, dun gesneden
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 50 g olijven
 • 2 ½ eetlepel fetakaas, verkruimeld
 • Sap van een halve citroen
 • 1 bosje peterselie, dun gesneden
 • Zwarte peper & zout
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in een kom, even mengen en genieten maar!