Ontvang nu 20% korting op herstel producten*. Gebruik de kortingscode 20%herstel
Bestel hier jouw herstel producten

Interview met gravelracer Ivar Slik

Na een carrière als professioneel profwielrenner focust Ivar Slik zich nu volledig op het gravelracen en met succes! Vorig jaar wist hij de grootste internationale gravelrace te winnen: Unbound Gravel. Dit jaar staat hij opnieuw aan de start van deze spectaculaire wedstrijd. In de aanloop hiervan mochten wij Ivar een aantal vragen stellen. Hij vertelt ons onder andere over het verloop van zijn carrière, hoe hij is gestart met gravelracen en welke rol voeding speelt bij zijn sport.

Naam: Ivar Slik
Geboortedatum: 27-5-1993
Nationaliteit: Nederlands
Sport: Wielrennen
Grootste prestaties: Winnaar Unbound Gravel (2022)

 

1. Hoe en wanneer ben je begonnen met fietsen? En wanneer wist je dat je professioneel wielrenner wilde worden?
“Toen ik 10 jaar oud werd mocht ik voor het eerst op de fiets klimmen. Mijn moeders kant van de familie is erg sportief en zij schaatsten allemaal op hoog niveau. Zo heeft mijn opa de Hel van 1963 uitgeschaatst waarbij hij eindigde op plek 19. In de zomer deden mijn ooms aan wielertraining om in vorm te blijven. Vanaf het moment dat ik dit zag wilde ik ook op een racefiets stappen. Mijn ouders hebben mij expres eerst laten mountainbiken om het sturen onder de knie te krijgen. Iedere dinsdag en donderdag ging ik mountainbiken op het parcours bij de plaatselijke wielervereniging Alcmaria Victrix uit Alkmaar. Hier heb ik het geleerd en vanaf het eerste moment enorm veel plezier in gehad.”

2. Kan je wat meer vertellen over het verloop van je carrière?

Tot en met mijn 16e jaar heb ik gemountainbiket. Van clubwedstrijden ging ik naar regionale wedstrijden en landelijke wedstrijden. Deze gingen mij vanaf het begin goed af en ik eindigde meestal op het podium. Zo werd ik op mijn 12e voor het eerst Nederlands Kampioen mountainbiken. Toen ik 15 werd kwam ik bij een grote mountainbikeploeg terecht, Team Combee, waarmee wij wedstrijden door de BeNeLux reden. In diezelfde tijd kwam ik in de groeispurt terecht waardoor ik groter en zwaarder werd. De parcoursen die wij reden werden steeds extremer met steile beklimmingen en technische afdalingen. Tussen het mountainbiken door reed ik trainingen en enkele wedstrijden op de racefiets, en ik merkte dat dit mij steeds beter afging. Toen ik in 2016 derde werd op het Nederlands Kampioenschap voor nieuwelingen besloot ik de overstap te maken naar het wielrennen.

Dit bleek een succesvolle keuze en als junior (17 & 18 jarigen) kwam ik uit voor de Nederlandse selectie waarvoor ik een wereldbeker in Denemarken wist te winnen. Daarnaast reed ik op het podium bij wereldbekers in Duitsland en Luxemburg. Na mijn juniorentijd werd ik in 2012 opgepikt door het beste opleidingsteam van de wereld, het Rabobank Development Team, toen nog onderdeel van de grote Rabobank ploeg. Dat jaar reden wij ook al met producten van Virtuoos. Mijn eerste jaar bij Rabobank ging erg goed en ik wist mooie uitslagen te rijden in grote internationale koersen. Een grote carrière als wielerprof werd mij voorspeld maar helaas gingen de twee hieropvolgende jaren minder goed. Ik kreeg last van blessures, werd geopereerd aan een beknelde ader in mijn knieholte en de grote uitslagen bleven uit. Wel mocht ik in 2013 stagelopen bij de grote World Tour ploeg Belkin, een mooie ervaring.

In 2015 werd de nieuwe Nederlandse profploeg Team Roompot opgericht en hiervoor werd ik gevraagd. Ik kreeg een tweejarig contract aangeboden, hier ben ik op ingegaan en heb ik grote wedstrijden gereden als De Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Echter bleven de resultaten achterwege en het plezier in de sport raakte ik langzaam kwijt. Toen mijn contract eind 2016 niet verlengd werd ben ik teruggekeerd naar een continentale ploeg ABLOC CT. Dit is een semi-professionele wielerploeg. Ik besloot het nog niet op te geven en mijn carrière een nieuwe impuls te geven. In 2019 had ik een erg goed jaar met vier overwinningen op prof niveau (UCI .1 of hoger) en was ik dichtbij een contract bij Team Alpecin-Deceuninck en Total DirectEnergies. Dit ketste op het laatste moment echter af.

Ondertussen merkte ik dat de wedstrijden waarin gravelstroken waren opgenomen mij het beste lagen. Hierin kon ik mijn kwaliteiten het beste benutten en komt mijn mountainbikeverleden van pas. Daarnaast wist ik in 2019 Europees Kampioen strandracen te worden, ook een off-road discipline.”

“Als eerste niet-Amerikaan én in een recordtijd kwam ik vorig jaar als eerste over de streep, mijn mooiste overwinning tot nu toe.” – Ivar Slik, Gravelracer

3. Wanneer en waarom heb je ervoor gekozen om je volledig te focussen op gravel?

“In het coronajaar 2020 werden er veel wedstrijden afgelast en gingen wij met onze trainingsgroep nieuwe paden ontdekken in de omgeving. Dit waren vooral gravelpaden. Deze paden vind ik super leuk om te rijden, het is een stuk uitdagender dan de normale weg en je komt op plekken waar je normaal niet snel komt. Daarnaast is de gravelfiets helemaal in opmars gekomen. Met een gravelfiets kan je veel meer kanten op dan een normale racefiets. Veel fietsenmerken besloten zich vanaf 2021 helemaal te richten op het verkopen van gravelfietsen. Hiervoor zochten zij ambassadeurs om hun gravelfiets te promoten. Ook kwam de Internationale Wielren Unie (UCI) met een gravel serie bestaande uit 20 wedstrijden over de hele wereld en een wereldkampioenschap gravel. Eind 2021 werd ik benaderd door het Italiaanse fietsenmerk Wilier Triestina, of ik voor hen in 2022 de volledige gravelkalender kon rijden. Dit kwam voor mij precies op het juiste moment, omdat ik toe was aan iets nieuws en ik heel veel kansen zie in het gravelracen. Meerdere partners sloten zich bij mijn project aan en in 2022 beleefde ik een uitermate succesvol seizoen, met als hoogtepunt het winnen van Unbound. Unbound is de grootste gravelwedstrijd ter wereld en wordt gehouden in Kansas, Amerika. De wedstrijd is 320 kilometer lang en volledig zelf-supported, dus je moet zelf voldoende voeding en reservemateriaal meenemen. Als eerste niet-Amerikaan én in een recordtijd kwam ik vorig jaar als eerste over de streep, mijn mooiste overwinning tot nu toe.”

“Je kan gravelracen zien als old-school wielrennen, lange afstanden waarin je moet zorgen dat je jezelf kunt redden bij pech.” – Ivar Slik, Gravelracer

 

4. Wat vind je het mooiste aan jouw sport?

“Het mooie aan gravelracen vind ik dat je op plaatsen in de natuur komt waar je normaal niet komt. Je gaat van de gebaande paden af. Je kan gravelracen zien als old-school wielrennen, lange afstanden waarin je moet zorgen dat je jezelf kunt redden bij pech. Ook komt er weinig tactiek bij kijken, de sterkste renners komen door de zware ondergrond automatisch naar voren. Er zijn in tegenstelling tot wegwielrennen geen ploegentactieken.”

5. Op welk moment uit je sportcarrière tot nu toe ben je het meest trots?

“De stap naar het gravelracen vorig jaar was voor mij een sprong in het diepe. Als het ware begon ik een éénmansploeg samen met mijn hoofdsponsor Wilier. Samen gingen wij op zoek naar partners die bij het project aan wilde sluiten, dus eigenlijk ben je teammanager en renner in één. Naast trainen moet je ook je eigen programma samenstellen, vliegtickets boeken, overnachtingen regelen en alles wat er nog meer bij komt kijken. De lijst van partners wilde ik niet te groot maken, omdat ik iedereen de aandacht wil geven die zij verdienen. Tegenwoordig is content en Social Media natuurlijk erg belangrijk. Met het om mij heen verzamelde team werkten wij gestructureerd naar het grote doel toe: het winnen van Unbound. Dat dit allemaal zo goed uitpakte had ik vooraf niet durven dromen en ben ik enorm trots op.”

6. Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“In 2023 is mijn grote doel om voor het tweede jaar op rij Unbound te winnen. Daarnaast wil ik wereldkampioen gravel worden, dat dit jaar op 8 oktober in Italië gehouden wordt. Een nevendoel is om samen met het contentteam van Wilier de wereld met hoge kwaliteit foto’s en video’s laten zien hoe spectaculair en mooi gravelracen kan zijn.”

7. Wat is jouw ultieme tip voor wielrenners die zich willen verbeteren?

“Stel een lange termijn doel en werk hier gedisciplineerd naar toe. Geef niet op bij een eerste tegenslag. Handige tools voor het verbeteren zijn trainingsapps zoals Wahoo SYSTM en Join. Deze geven je houvast en motivatie om te blijven trainen en zorgen ervoor dat je op de goede weg blijf. Daarnaast veel lezen / podcasts luisteren over hoe jij je conditie kan verbeteren. Het belangrijkste is luisteren naar je eigen lichaam en op tijd een tandje erbij steken of juist rust te pakken.”

8. Wat zijn jouw tips om fit en gezond te blijven?

“Voldoende in de buitenlucht zijn, gezond en gevarieerd eten en op regelmatige tijdstippen slapen. En uiteraard voldoende bewegen.”

“Ik zorg ervoor dat ik rond de 100 gram aan koolhydraten per uur binnenkrijg. Als je je aan dit schema houdt, zorg je ervoor dat je na 6 uur niet stil komt te vallen.”  – Ivar Slik, Gravelracer

9. Welke rol speelt voeding bij jouw sport?

“Voeding is van enorm groot belang tijdens het gravelracen, en vooral tijdens een wedstrijd als Unbound. Ik zorg ervoor dat ik rond de 100 gram aan koolhydraten per uur binnenkrijg. Als je je aan dit schema houdt, zorg je ervoor dat je na 6 uur niet stil komt te vallen. Het eerste jaar dat ik Unbound reed, nam ik juist te veel koolhydraten per uur in, toen zat ik rond de 120 gram. Mijn maag kon dit niet aan en ik moest overgeven waardoor ik juist niks meer binnen kon krijgen. Helemaal leeg kwam ik na 11,5 uur over de streep.

Ook zorg ik ervoor dat ik de dag voor de wedstrijd genoeg eet en drink, meer dan op een normale dag. Na de wedstrijd of training een recovery shake zodat je sneller herstelt en weer verder kunt bouwen naar de volgende wedstrijd of training.”

10. Wat is je favoriete maaltijd?

“Eén van mijn favoriete maaltijden is pasta met zalm en broccoli, pijnboompitten en snoeptomaten.” Maar ook barbecue ik erg graag!”

11. Wat zijn je favoriete Virtuoos supplementen?

Beta Alanine, daar krijg ik een tintelend gevoel van wat mij energie geeft. Ook merk ik direct effect bij het innemen van natriumbicarbonaat.”

11. Wat is je favoriete barbecue recept?

“Quiche en hamburger speciaal”

Deel 1: Quiche, ingrediënten (voor 4 personen):

 • 320 g kant-en-klaar bladerdeeg (rol) 
 • 300 g broccoliroosjes, gehalveerd 
 • ½ rode ui, gesnipperd 
 • 1 theelepel chillivlokken 
 • 125 g blauwe kaas, bijvoorbeeld Stilton 
 • 30 g walnoten, gehakt 
 • 100 ml slagroom 
 • 4 scharreleieren 
 • geraspte schil van een citroen 
 • 1 theelepel zeezout 
 • 1 teentje knoflook, geperst

Bereiden:
Rol de deegrol uit over de bodem van een quichevorm of ovenschaal. Verspreid alle ingrediënten over de deegrol. Klop in een kom de eieren en de slagroom los en giet dit er overheen. Plaats de quiche 30 minuten op de barbeque (200 °C).

Deel 2: Hamburger speciaal, ingrediënten (voor 4 personen):

 • 4 Angus beef hamburgers  
 • 2 groene pepers, gehakt 
 • Scheutje “Don Papa” rum 
 • En de geheime “Slikmeister” rub (mix van verschillende soorten kruiden, kies zelf je eigen favorieten 😉 om het af te maken

Bereiden:
Kneed de vier hamburgers tot een grote bal. Voeg de overige ingrediënten toe en maak er opnieuw vier hamburgers van voor op de BBQ. Verhit op de bbq tot de burgers mooi gaar zijn.

Smullen maar!