Interview met hockeyer Thierry Brinkman

Thierry Brinkman maakte in 2015 zijn debuut bij het Nederlands elftal. Sindsdien heeft hij al meer dan 150 interlands gespeeld en maar liefst 3 keer het EK gewonnen. Als spits is hij een vaste waarde bij zowel zijn club HC Bloemendaal als Oranje. In de aanloop naar het EK vertelde Thierry ons onder andere over hoe hij ooit is begonnen met hockeyen, de mooiste momenten uit zijn carrière tot nu toe en zijn doelen voor de toekomst. Daarnaast geeft Thierry ons zijn ultieme tip om je als hockeyer te blijven verbeteren en deelt hij zijn favoriete recept met ons.

Naam: Thierry Brinkman
Geboortedatum: 19-03-1995
Nationaliteit: Nederlandse
Sport: Hockey
Grootste prestaties:3x Europees kampioen (2015, 2017 en 2021), 2e bij WK 2018 en 3e bij WK 2023, nominatie voor FIH World Player of the Year in 2022

 

1. Hoe en wanneer ben je begonnen met hockeyen? En wanneer wist je dat je professioneel hockeyer wilde worden?
“Ik ben begonnen met hockeyen toen ik 11 jaar oud was op SCHC in Bilthoven. Ik ben opgegroeid in Bilthoven en de hockeyclub lag op 5 minuten fietsen van het huis van mijn ouders. Vanaf het moment dat ik aansloot bij de Nederlandse jeugdelftallen kreeg ik langzaam het gevoel dat ik de absolute top kon halen. Zeker toen ik vervroegd in Jong Oranje kwam toen ik 17 jaar was, kreeg ik echt het idee dat een professionele carrière in het hockey haalbaar was.”

2. Kan je wat meer vertellen over het verloop van je carrière?

“Zoals gezegd ben ik begonnen met hockeyen bij SCHC. Toen ik in de B-junioren zat ben ik overgestapt naar SV Kampong. Daar heb ik vervolgens 2 jaar in de jeugd gespeeld voordat ik aansloot bij Heren 1. Na 3 seizoenen SV Kampong heren 1 ben ik overgestapt naar HC Bloemendaal. Daar begin ik in september aan mijn 9e seizoen bij de club. Naast mijn club carrière heb ik ook alle nationale jeugdelftallen doorlopen. Vanaf het Nederlands onder 16 team, onder 18 team en Jong Oranje, tot aan het grote Nederlands Elftal. Inmiddels speel ik sinds 2015 in Oranje en heb ik meer dan 150 interlands mogen spelen.”

“Je wordt continu tot het uiterste gedreven om überhaupt kans te maken op een overwinning tijdens een interland.” – Thierry Brinkman, professioneel hockeyer

3. Wat vind je het mooiste aan jouw sport?

“Dat de sport zich continu ontwikkelt. Het gaat steeds sneller, harder en agressiever. Verder vind ik het mooi dat er heel veel concurrentie is in het internationale hockey. Een overwinning smaakt daardoor altijd lekker. Je wordt continu tot het uiterste gedreven om überhaupt kans te maken op een overwinning tijdens een interland.”

4. Op welk moment uit je sportcarrière tot nu toe ben je het meest trots?

“Dat vind ik een lastige vraag. Individueel gezien ben ik het meest trots op het behalen van de Olympische Spelen en mijn nominatie voor FIH World Player of the Year in 2022. Hockey is natuurlijk een teamsport, dus het meest trots ben ik op de prijzen die we met HC Bloemendaal en het Nederlands Elftal hebben gewonnen.”

“Het grootste doel is een gouden medaille op de Olympische Spelen in 2024.” – Thierry Brinkman, professioneel hockeyer

5. Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“Allereest proberen om Europees Kampioen te worden in Mönchengladbach tijdens het aankomende EK. Daar kunnen we ons plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs. Het grootste doel is een gouden medaille op de Olympische Spelen in 2024.”

6. Wat is jouw ultieme tip voor hockeyers die zich willen verbeteren?

“Begin bij de basis. Een goede slagtechniek beheersen. Zorgen dat je aannames altijd op orde zijn. Heel basaal eerst zorgen dat alle fundamentele technieken in het hockey op orde zijn. Daarnaast is een stuk zelfkennis belangrijk. Weet vooral waar je kwaliteiten liggen, en weet ook waar je minder sterke punten zich bevinden. Als je je daar bewust van bent, kan je daar extra hard op trainen zodat je steeds meer sterke punten ontwikkelt.”

7. Wat zijn jouw tips om fit en gezond te blijven?

“Allereerst goed en veel slapen. Daarnaast is goed eten erg belangrijk. Op de juiste momenten veel eiwitten/koolhydraten binnenkrijgen. Veel groentes. Veel water drinken. Hetgeen dat je niet genoeg binnenkrijgt bij je voeding kan je perfect aanvullen met supplementen (die van virtuoos natuurlijk!).”

8. Welke rol speelt voeding bij jouw sport?

“Eigenlijk een beetje hetzelfde antwoord als de vorige vraag. Zorgen dat rondom trainingen/wedstrijden en lange reizen het voedingspatroon op orde is. Supplementen kunnen daar erg bij helpen.”

9. Wat is je favoriete maaltijd?

“Tomatenrisotto met burrata en basilicum.”

10. Wat zijn je favoriete Virtuoos supplementen?

Magnesium Gold, en de Multi Oxidant Control Gold zonder B6.”

Het favoriete recept van Thierry: Tomatenrisotto (Recept van leukerecepten.nl)

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 150 g risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Verse basilicum
  • 2 eetlepels olie
  • Scheutje droge witte wijn
  • 300 ml warme groentebouillon
  • 250 gr cherrytomaatjes aan tak
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 350 ml Tomato Frito saus of tomatensaus
  • 1 burrata (of mozzarella)


Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven op 200 graden. Snipper de ui en knoflook. Fruit deze aan in een pan met een eetlepel olie. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuutjes mee.

2. Blus af met de witte wijn. Wacht tot de wijn is opgenomen. Voeg dan de tomatensaus toe en een soeplepel bouillon en roer af en toe door. Doe ondertussen de cherrytomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een snufje peper en zout en rooster ze 15 minuutjes in de oven of 10 minuten in de airfryer.

3. Als de tomatensaus en de eerste schep bouillon is opgenomen voeg je de volgende lepel bouillon toe. Kook de risotto in totaal ca. 25 minuten maar proef tussendoor of hij al gaar is. Hij moet zacht zijn maar nog een kleine bite van binnen. Het kan zijn dat je iets van de bouillon overhoudt of tekort komt.

4. Rasp de Parmezaanse kaas en roer door de risotto. Roer op het laatst nog een paar blaadjes basilicum er door. Schep de risotto op borden en verdeel de burrata er over. Leg de geroosterde tomaatjes erbij en garneer met basilicum.

Tip: burrata is een soort mozzarella maar dan zachter en romiger van binnen. Voeg bijvoorbeeld wat gebakken garnalen toe voor een variant met vis.

Parmezaanse kaas bevat dierlijk stremsel waardoor dit recept niet 100% vegetarisch is. Vervang de kaas voor een oude of gerijpte kaas met vegetarisch stremsel of probeer eens een veganistische kaas.

Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/tomatenrisotto/